مقایسه اثرگذاری توسعه مالی بر کیفیت محیط زیست در بین منتخبی از کشورهای در حال توسعه … |
068/0 **
552/0 *
*(**) معنیدار در سطح 1 درصد (10 درصد)
مأخذ: یافتههای تحقیق
نتایج تخمین مدل در کشورهای توسعهیافته در جدول (4-9) نشان میدهد کلیه متغیرهای توضیحی در سطح کمتر از 10/0 درصد معنی دار میباشند. بررسی ضریب متغیرهای LGDPP، LOPP و LENERG1 نشان میدهند ضریب این متغیرها مثبت است و ضریب متغیرهای LCREDIT2 ، LGDPPS ، LSIZ منفی میباشد. بررسی نتایج نشان میدهد در مراحل اولیه رشد اقتصادی درآمد سرانه که با لگاریتم تولید ناخالص داخلی سرانه نشان داده شده است، تأثیر مثبت و معنیداری بر انتشار سرانه دیاکسیدکربن دارد. ضریب متغیر مجذور لگاریتم تولید ناخالص داخلی سرانه منفی میباشد که بیان کننده این مطلب است که آلودگی در مراحل اولیه رشد افزایش پیدا میکند ولی پس از رسیدن به مرحلهای از انتشار، آلودگی کاهش مییابد، که این امر به معنای تأیید فرضیه کوزنتس میباشد. درخصوص علل کاهش آلودگی پس از رسیدن به سطح درآمد سرانه خاص، علل مختلفی را میتوان بیان نمود. اگر هیچ تغییري در ساختار یا تکنولوژي موجود در اقتصاد ایجاد نشود گسترش توسعه و رشد اقتصادي موجب رشد آلودگی و تأثیرات مخرب زیست محیطی میشود که به این نظریه اثر مقیاس گفته میشود. دیدگاه سنتی تعارض اهداف توسعه اقتصادي و کیفیت محیط زیست بر اساس اثر مقیاس شکل گرفته است. طرفداران منحنی زیست محیطی کوزنتس استدلال میکنند که با افزایش توسعه یافتگی، آگاهی درخصوص مسائل محیطزیست بالا رفته و موجب وضع قوانین بهبود محیط زیست میشود که آن هم باعث استفاده از تکنولوژي هاي بهتر و روزآمد و صرف مخارج بیشتر براي حفظ محیط زیست شده و کیفیت محیط زیست را بالا میبرد که این نتیجه با مطالعات پاودل و همکاران (2005) همخوانی دارد.
نتایج نشان میدهد با افزایش اندازه دولت شاهد کاهش انتشار دیاکسیدکربن میباشیم و با افزایش یک درصدی اندازه دولت انتشار CO2 ، به میزان 273/0 درصد کاهش یافته است که این نتیجه با مطالعات آماده و همکاران (1391) همخوانی دارد.
درجه باز بودن تجاری نیز تاثیر مثبت بر انتشار آلودگی دارد و با افزایش یک درصدی آن انتشار CO2، به میزان 068/0 درصد افزایش مییابد که این امر با مطالعات اصغری و رفسنجانیپور (1392) همخوانی دارد.
همچنین نتایج حاکی از تأثیر مثبت مصرف انرژی بر انتشار دی اکسیدکربن میباشد و با افزایش یک درصدی آن انتشار CO2، به میزان 552/0 درصد افزایش مییابد که این فرایند نیز با مطالعات بهبودی و برقی گلعذانی (1387) همخوانی دارد.
همچنین بررسی نتایج نشان میدهد که با افزایش یک درصدی شاخص توسعه مالی در کشورهای توسعهیافته انتشار CO2، به میزان 132/0درصد کاهش مییابد و موجب بهبود کیفیت محیطزیست میشود که این مطلب با مطالعهی اصغرپور و همکاران (1392) همخوانی دارد.
جدول (4-10) نتایج برآورد FGLS در بین کشورهای درحال توسعه
ثابت(cons) | LCREDIT2 | LGDPP | LGDPPS | LSIZ | LOPP | LENERG1 |
347/6- | 087/0* | 118/2 * | 328/0- * | 149/0- * | 059/0- ** | 173/1 * |
*(**) معنیدار در سطح 1 درصد (5 درصد)
مأخذ: یافتههای تحقیق
با توجه به نتایج ارائه شده در جدول (4-10) که مربوط به کشورهای درحالتوسعه میباشد، ملاحظه میشود که ضرایب بدست آمده برای تمامی متغیرها از نظر آماری در سطح کمتر از 5 درصد معنی دار میباشند بررسی ضریب متغیرهای LGDPPو LENERG1, LCREDIT2 نشان میدهند ضریب این متغیرها مثبت است و ضریب متغیرهای LSIZ ,LGDPPS, LOPPمنفی میباشد. بررسی نتایج نشان میدهد در مراحل اولیه رشد اقتصادی، درآمد سرانه که با لگاریتم تولید ناخالص داخلی سرانه نشان داده شده است، تأثیر مثبت و معنیداری بر انتشار سرانه دیاکسیدکربن دارد. ضریب متغیر مجذور لگاریتم تولید ناخالص داخلی سرانه منفی میباشد که بیان کننده این مطلب است که آلودگی در مراحل اولیه رشد افزایش پیدا میکند ولی پس از رسیدن به مرحلهای از انتشار، آلودگی کاهش مییابد، که این امر به معنای تأیید فرضیه کوزنتس میباشد . تأیید فرضیه کوزنتس با مطالعات پانایوتو (1995-1993) همخوانی دارد.
نتایج تخمین مدل نشان میدهد که در کشورهای در حالتوسعه تأثیر توسعه مالی بر انتشار سرانه دیاکسیدکربن مثبت میباشد و با افزایش یک درصدی شاخص توسعه مالی در کشورهای در حالتوسعه انتشار CO2 ، به میزان 087/0درصد افزایش مییابد و موجب بدتر شدن کیفیت محیطزیست میشود که این مطلب با مطالعه ریچارد (2010) همخوانی دارد.
همچنین با افزایش اندازه دولت، انتشار CO2 کاهش پیدا میکند و با افزایش یک درصدی اندازه دولت در کشورهای در حالتوسعه انتشار CO2 ، به میزان 149/0 درصد کاهش مییابد. نتایج این مطالعه مبنی بر رابطه مثبت بین اندازه دولت وکیفیت محیط زیست با مطالعات ازمانت گانی (2012) همخوانی دارد.
yle="box-sizing: inherit; width: 1104px;" width="531">
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 05:47:00 ق.ظ ]
|