مقاله علمی با منبع : بررسی ساختاری و کارکرد خوشه برنج در وضعیت موجود و مطلوب- قسمت 42 |
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید. |
از خدمات و حمایتهای واحدهای قرار میگیرد (فرشادی و دیگران، 91).
12-2- تنگناهای توسعه خوشههای صنعتی در کشور
الف) عدم توانمندی بنگاههای کوچک و متوسط:
خوشههای صنعتی در جاهایی شکل میگیرند که بنگاههای کوچک و متوسط قوی وجود داشته باشند. اما اینگونه واحدها در کشور ما از جهات متعدد تکنولوژیکی مالی، مدیریتی و ساختاری و غیره فوقالعاده ضعیف میباشند.
ب) رسمیت نداشتن بنگاههای کوچک و متوسط در نظام اداری- اجرایی کشور:
علیرغم سهم گسترده (93%) و قابلیتهای فوقالعاده بنگاههای کوچک و متوسط، در قوانین ثبتی، مالیاتی، حسابرسی و غیره هنوز تفاوتهای صنایع بزرگ و کوچک دیده نشده است، در حالی که تقویت و توسعه اینگونه بنگاهها به تدوین قوانینی متناسب با آنها و پذیرفتن این واحدها بهعنوان یک بخش رسمی و بزرگ در اقتصاد کشور محتاج است.
ج) سابقه پررنگ برنامهریزی متمرکز در کشور:
در نظامهای برنامهریزی و اجرایی که بیش از اندازه تمرکزگرا هستند، مشکل عدم توجه به مزیتهای نسبی منطقهای بهوجود میآید. سابقة تاریخی این مسأله در ایران این معضل (عدم توجه به مزیتهای نسبی منطقهای) را بهنوعی در کشور نهادینه ساخته است؛ چنانچه بهنظر میرسد همه مناطق کشور سعی دارند از یک مسیر واحد و با استقرار صنایعی مشابه به توسعه دستیابند.
د) معضلات فرهنگی:
متاسفانه جو اعتماد متقابل و فرهنگ کارگروهی[26] در کشور بهشدت ضعیف بوده و این مسأله توسعه خوشههای صنعتی که اساساً فعالیتی چند جانبه و مشارکتی است را با مشکل مواجه میکند.
ه) ضعف انگیزهها در بخش خصوصی:
در ایران تقریباً تمام فعالیتهای بزرگ اقتصادی توسط دولت انجام شده است و همین مسأله انگیزه عمومی برای دخالت در عرصههای اقتصادی توسط مردم را بهشدت کمرنگ ساخته است. بههمین دلیل تشکیل خوشههای صنعتی، که از نمونههای پیشرفتة ورود نظامیافته بخش خصوصی در حوزة اقتصاد است در ایران با مشکل مواجه است. باید توجه داشت که گرچه ممکن است مساعدت یا مشاوره دولت در شکلگیری خوشههای صنعتی مؤثر باشد، اما خوشهها درنهایت میبایست کاملاً خصوصی اداره شوند.
و) عدم تجربه قبلی:
تاکنون فعالیت آگاهانه و مستقلی برای خوشهسازی درکشور صورت نگرفته است و بههمین علت توان برنامهریزی و اجرایی کارشناسان دستگاههای اجرایی در این حوزه محدود است.
ز) ضعف توان کارشناسی دستگاههای اجرایی:
دستگاههای اجرایی به ویژه در سطح منطقهای با ضعف مفرط کارشناسی مواجهند و این درحالی است که ایجاد خوشههای صنعتی در مناطق به مجریانی قوی و مشاورانی مجرب احتیاج دارد.
ح) عدم همکاری نظام بانکی کشور:
از اساسیترین نیازهای اولیه هر نوع کسب و کار مسأله تامین مالی است. متاسفانه ترتبیات کهنه حاکم بر نظام بانکی کشور توان آنها را بیش از آنکه در خدمت تولیدکنندگان و صنعتگران قرار دهد در اختیار تجار و بخش واسطهگری میگذارد. توسعه خوشههای صنعتی به همکاری نزدیک بانکها احتیاج دارد و در این راستا تدوین مقرراتی خاص و تعریف پستهای کارشناسی در بانکها عامل ضروری است.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 04:37:00 ق.ظ ]
|