متن کامل – مطالعه روند مشارکت و همکاری علمی در ویکی پدیای فارسی- قسمت ۱۴ |
برای یک کاربر تازه وارد، به علت نداشتن شناخت دقیق از ویکیپدیا و هدفهای آن، انگیزه بهسازی ویکیپدیا و وب فارسی انگیزه اصلی برای همکاری به شمار نمیآید. در کنار آن انگیزه فردی مانند کنجکاوی و یا یافتن اطلاعات، قویترین انگیزه برای آغاز همکاری او با ویکیپدیاست.
برای دانلود فایل متن کامل پایان نامه به سایت 40y.ir مراجعه نمایید. |
انگیزههای نگارش و ویرایش
در مورد کاربران قدیمیتر، زمانی که کاربر در ویکی پدیا کار میکند و با هدفها و ماهیت آن آشنا میگردد تولید محتوا و سازندگی ویکی، قوی ترین انگیزه برای همکاری کاربر به شمار میآید. از طرفی سرگرمی و انگیزههای خرابکارانه ضعیفترین انگیزه برای همکاری کاربران قدیمیتر ویکیپدیا میباشند. انگیزه ایجاد مقاله و نیز انگیزه بهبود ویکیپدیا دو انگیزه ای بودند که بیشترین حجم انگیزهها را به خود اختصاص دادند.
انگیزههای فردی یکی از ضعیف ترین عاملهای محرک برای همکاری کاربران تازه وارد به شمار میآید. زیرا بیشتر نیاز به یک محرک بیرونی مانند تبلیغات و معرفی و مانند آن دارد تا فرد انگیزهای شخصی برای کار در ویکی پیدا کند. کاربران اندکی هستند که با یک انگیزه فردی مشخص دست به همکاری با ویکی میزنند.
انگیزههای محرک
در مورد کاربران قدیمیتر از آنجایی که با انگیزهها و محرکهای گوناگون جذب ویکیپدیا شدهاند، عامل تبلیغات ضعیفترین انگیزه برای ترغیب آنها به همکاری با این پروژه میباشد.
بارزترین و قویترین عامل بازدارنده همکاری هم برای کاربران تازه وارد و هم برای کاربران قدیمیتر دریافت بازخورد بد یا رفتار مؤاخذه گرانه از سوی دیگر کاربران است. این امر می تواند زمینه دلسردی کاربران از ویکی و یا حتی ترک آن را فراهم سازد.
انگیزههای بازدارنده
دشواری کار با ویکی و ساختار آن برای کاربران قدیمیتر به دلیل داشتن تجربه فعالیت در ویکی و مهارت در کار با آن ضعیفترین عامل بازدارنده به شمار میآید. از سوی دیگر، عاملهای شخصی مانند نداشتن فرصت کافی و یا یافتن سرگرمی و مشغولیتهای دیگر ضعیفترین عامل بازدارنده در همکاری کاربران جدید میباشند.
همچنین، در مورد انگیزههای تداوم همکاری یا قطع همکاری با ویکیپدیای فارسی به موارد زیراشاره شده است:
انگیزههای تداوم همکاری با ویکی پدیای فارسی
احساس مفید بودن، به دست آوردن تجربه، احساس پذیرفته شدن از سوی جامعه ویکی و پیدا کردن احساس هویت و تعلق به آن، جذابیت همکاری با گروه و آشنایی با دوستان جدید در ویکی با یک هدف مشترک، آشنایی با ساختار ویکیپدیا، احساس لذت، دریافت تحسین از دیگران و برخورد خوب کاربران قدیمی از مهمترین عاملهایی هستند که موجب تداوم همکاری ویکینویسان با این پروژه میگردد.
ارتقای مقام در ویکیپدیا و کسب عناوین مدیریتی یا دیوانسالاری و مانند آن میتواند به عنوان انگیزه دیگری در نظر گرفته شود که موجب ماندگاری فرد در ویکی میگردد.
انگیزه قطع همکاری با ویکی پدیای فارسی
نداشتن جسارت در همکاری با ویکیپدیا، ترس از ایجاد تغییر، نداشتن صبر و حوصله و یا عاملهایی که مربوط به دشواری کار با ویکی و یادگیری قوانین آن، پایین بودن ضریب نفوذ اینترنت، نبود زیرساخت مناسب فرهنگی، کم بودن تمایل جامعه ایرانی به پژوهش، اهل نوشتن نبودن، تمایل به مصرف کننده اطلاعاتی بودن، و آشنا نبودن کاربران تازه وارد با اصول اولیه پژوهش.
احساس دلسردی و ناامیدی بر اثر نوع برخوردها و رفتارهای تند کاربران قدیمی با کاربران تازه وارد، وجود جنگ های فرسایشی و ویرایشی و درگیری خواسته یا ناخواسته کاربران در این بحثها (اسدی، قفقازی و جمالی، ۲۰۱۳).
۲-۴-۴٫ چالشها
مهمترین چالشهای ویکیپدیای فارسی که روند مشارکت و همکاری کاربران را میتواند تحت تاثیر قرار دهد به دو دسته کلی زیر تقسیم میشود :
الف) چالشهای محیطی: این دسته از چالشها به وضعیت کلی اینترنت و خط و زبان فارسی روی اینترنت مربوط میشود. مهمترین مشکلاتی که در این گروه قرار میگیرند عبارت است از:
پایین بودن ضریب نفوذ اینترنت
نبود خط و زبان فارسی استاندارد برای فعالیت در اینترنت
کمبود محتوای فارسی معتبر
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 03:03:00 ق.ظ ]
|