علمی : اثر افزودن پودر تفاله خشک مرکبات بر عملکرد تولیدمثلی مرغ های مادر گوشتی … |
برای دانلود متن کامل این فایل به سایت torsa.ir مراجعه نمایید. |
a href=”https://mop.altervista.org/wp-admin/post-new.php#footnote-20″>[19]، فلاوون ها[20] و فلاونول ها[21] سه نوع از فلاونوییدهای موجود در مرکبات هستند؛ که به علت فعالیتهای
آنتیاکسیدانی، به عنوان مهارکنندههای رادیکالهای آزاد به شمار میروند
(Calabro et al., 2004). گلایکوزیدهای فلاونول[22] میتوانند به سدهای دفاعی آنتیاکسیدانی خون کمک کنند (Hollman and Katan, 1999). لیمونن[23] ترکیبی تلخ، سفید رنگ و بلوری شکل است (Lipton and Rosenberg, 1994)، که در میوههای خانواده مرکبات است و اغلب در غلظتهای بالا در دانههای پرتقال و لیمو یافت میشود (Fayoux et al., 2007). افزودن تفاله لیمو (4%) به جیره مرغهای تخمگذار سبب افزایش مصرف خوراک و در پی آن افزایش تولید و وزن تخم و کاهش چربی شکمی شد (Nobakht, 2013). کاربرد DCP تا 16 درصد در جیره مرغ تخمگذار سبب افزایش گلوکز و لیپوپروتئینهای با دانسیته بالا و کاهش کلسترول، لیپـوپروتین با چگالی کم و تریگلیسریدهای موجود در سرم و کلسترول زرده تخم مرغ شد. افزودن DCP (12%) به جیره مرغهای تخمگذار، اثر ناپسندی بر تولید و کیفیت تخممرغ نداشت (Nazok et al., 2010).
پژوهشهای گذشته در زمینه کاربرد تفاله مرکبات در جیره پرندگان، بیشتر به بررسی فراسنجههای خونی در جوجههای گوشتی (Oluremi et al., 2007; Mourão et al., 2008) و عملکرد تولید در مرغهای تخمگذار (Nazok et al., 2010) پرداخته اند. از آن جا که درباره اثر تفاله مرکبات بر عملکرد تولیدمثلی مرغهای مادر گزارشی یافت نشد، در پژوهش کنونی اثر افزودن تفاله خشک مرکبات بر عملکرد تولیدمثلی آنها بررسی شد. با توجه به این که سن اثر منفی بر عملکرد تولیدمثلی دارد (Lerner et al., 1993)، پرندگان مسن برای این پژوهش به کار گرفته شدند، تا اثر احتمالی این شیوه تغذیه ای بهتر بررسی شود.
1-1 اهداف پژوهش
هدف پژوهش کنونی بررسی امکان بهبود عملکرد تولیدمثلی مرغ های مادر گوشتی مسن با افزودن تفاله خشک مرکبات به جیره بود.
فصل دوم:
پیشینه پژوهش
پیشینه پژوهش
هزینه خوراک حدود 75 درصد از کل هزینههای تولید پرورش پرندگان و حتی دامهای دیگر را در بر میگیرد؛ بنابراین، کنترل و مدیریت هزینههای خوراک نقش مهمی در سودآوری پرورش دهندگان بازی میکند (Crawshaw, 2004). بنابراین یافتن یک منبع جدید محلی و ارزان قیمت مواد غذایی اهمیت عمدهای در کاهش هزینههای تولید دام و افزایش سودآوری کشاورزی دارد.
2-1- شرایط نگهداری تفاله مرکبات
تفاله مرکبات به دلیل رطوبت، مواد آلی و مغذی بالا سبب واکنشهای شیمیایی شده و به راحتی تخمیر میشود که باعث آلودگی محیط و افزایش مگس و جوندگان در محل نگهداری آن می شود وکشاورزان را دچار مشکل ذخیرهسازی میکند، در صورتی که تفاله خشک مرکبات را میتوان به راحتی نگهداری و استفاده کرد. خشک کردن تفاله مرکبات امکان استفاده از آن در تمام طول سال را میدهد. خشک کردن مستقیم آن به دلیل ماهیت هیدروفیل پکتین موجود در آن آسان نیست که میتوان با اضافه کردن آهک (3/0-%5/0) این مشکل را حل کرد. با توجه به پروتین کم، کربوهیدرات بالا و فیبر متوسط، تفاله مرکبات به عنوان یک منبع انرژی در نظر گرفته میشود. میزان فسفات تفاله مرکبات کم و کلسیم آن بالا است (Oluremi, 2007).
مرکبات از مهمترين محصولات ميوهای جهان به شمار میروند. پرتقال، ليمو، نارنگي، گريپفروت و ماندارين از مهمترين مرکباتی هستند که در سطح گستردهای کشت ميشوند. در سال 2010، پرتقال 61 درصد از کل مرکبات توليدي جهان را تشکیل داد. حدود 30 درصد از کل تولیدات مرکبات، براي تهیه آب میوه به کار میرود که با باقی ماندن 70-50 درصد تفاله همراه است که خود دربردارنده پوسته (65-60 درصد)، دانه (10-0 درصد) و بافت داخلي
(35-30 درصد) است (Crawshaw, 2004).
2-2- ارزش غذایی تفاله مرکبات
پس از استخراج آب از پرتقال یا گریپ فروت، 45-60٪ وزنی آنها به شکل پوست، تفاله و دانه باقی میماند .(El Boushy et al., 1994) تفاله مرکبات از نظر انرژی و کلسیم غنی، میزان پروتین و فسفر آن پایین و کل مواد گوارش پذیر آن 80% است. در برخی کشورها ترجیح میدهند مقدار فسفر مواد غذایی پایین باشد؛ به این دلیل که غلظت بالای فسفر مدفوع پرندگان یک مشکل زیست محیطی برای خاک برخی از کشورها محسوب می شود. تفاله مرکبات خشک را به علت جذب بالای رطوبت می توان به عنوان بستر پرندگان نیز استفاده شود
(Sorbara, et al., 2001).
پس از آبگیری مرکبات، چندین فراورده تجاری با ارزش مانند اسانس، لیمونن وفراوردههای دیگری مانند تفاله مرکبات، ملاس مرکبات و مقدار محدودی کنجاله دانه مرکبات[24] تولید می شود. لیمونن[25] يک ترکیب ضدويروس است که در مرکبات، به ویژه در پوست آن وجود دارد و مزه تلخ تفاله مرکبات را موجب میشود (Fuller, 2004). لیمونن، سبب جذب بیشتر مواد غذایی در روده جوجههاي گوشتي شد. با توجه به اثر سمی لیمونن موجود در دانه مرکبات و فیبر نسبتا بالا استفاده ازDCP ، در جیره مرغ به درصد کمی محدود شده است. لیمونن 1 درصد از تفاله خشک مرکبات را تشکیل میدهد. لیمونن مادهای سمی است که به این دلیل افزودن 5 درصد از تفاله به خوراک جوجههای گوشتی سبب کاهش رشدشان شد (El Boushy et al., 2000). تفاله مرکبات برای گ
وساله به عنوان یک خوراک خوش طعم در نظر گرفته می شود
(Harb, 1971).
واکنش رادیکال های آزاد با اسید های چرب غیراشباع (PUFA[26]) آغازگر یک فرایند زنجیرهای شناخته شده به نام اکسیداسیون لیپیدی در مواد غذایی است، که نتیجه آن تشکیل محصولات سمی است. استفاده از آنتیاکیسیدانها در جیره غذایی مرغ مادر گوشتی وضعیت اکسیداتیو جوجه را بهبود میبخشد. تخممرغ نیز در خلال دوره نگهداری با گذر زمان و دمای محیط تحت تاثیر اکسیداسیون قرار میگیرد، بنابراین آزمایشهایی در مورد افزودن مکملهای دارای
آنتیاکسیدان به جیره مرغهای تخمگذار انجام شده است. برای نمونه ویتامینهای زرده دارای فعالیت آنتیاکسیدانی هستند که سبب حفاظت از بافتهای جنینی در خلال دوره جوجهکشی وحتی در روز اول زندگی جوجه میشود (Rocha et al., 2010).
2-3- اثرات خوراکهای دارای آنتیاکسیدان
تحقیقات بسیاری در زمینه اثر افزودنیهای دارای آنتیاکسیدان به جیره غذایی جوجه گوشتی و مرغهای تخمگذار انجام شده است. به طور میانگین، وزن تخممرغ در مرغهای تغذیه شده با رژیم غذایی دارای سیر افزایش یافته بود؛ در این میان ویژگیهای کیفی اندازهگیری شده تخممرغ مانند شاخص زرده، واحد هاو و پوسته تخممرغ تحت تاثیر رژیم غذایی قرار نگرفتند؛ اما وزن پوسته کاهش یافت (Ghasemi et al., 2010).
اثر آویشن در رژیم غذایی سبب کاهش اکسیداسیون لیپیدهای زرده تخم مرغ های 60 روز ذخیره شده در یخچال شد، که دلیل آن انتقال آنتیاکسیدانهای موجود در آویشن از راه جیره به زرده تخم مرغ است، که سبب کاهش فعالیتهای اکسیداتیو زرده شد (Nickos et al., 1997). در آزمایش دیگری افزودن زعفران، پونه، رزماری هر کدام به صورت جداگانه به جیره سبب کاهش اکسیداسیون زرده تخممرغهای هر گروه نسبت به گروه کنترل شد (Botsoglou et al., 2005). با افزودن پودر گوجهفرنگي به جيره غذايي بلدرچين به عنوان یک ترکیب آنتیاکسیدانی برای کاهش تنش اکسیداتیو در شرايط تنش گرمايي، غلظت MDA در سرم، جگر و ماهيچه كاهش يافت (Sahin et al., 2008b). صائمی و همکاران (Saemi et al., 2012) با افزودن پودر تفاله گوجهفرنگی به جیره خروسهای بومی فارس افزایش حرکت پیش رونده اسپرم، افزایش غلظت اسپرم، افزایش درصد اسپرم زنده و کاهش درصد اسپرمهای غیر نرمال را گزارش کردند.
تفاله مرکبات به علت محتواي انرژي بالا و گوارشپذیری بالا ميتواند به عنوان جايگزين غلات در خوراک دام و ماکیان به کار رود ((Hojati et al., 2012. تفاله مرکبات تازه، ویژگی اسيدي دارد؛ اما به علت دارا بودن آب و قندهاي محلول، بسیار فساد پذیر است که میتواند با آلودگی زیست محیطی همراه باشد. اما ميتوان با سيلو کردن و قليايي کردن تفاله را نگهداری کرد. تفاله خشک مرکبات، ميتواند به عنوان جزیی از جیره غذایی نيز کاربرد داشته باشد (Gohi, 1978).
2-4- اثرات تفاله مرکبات
بررسيهايي که در گوسالههای تغذيه شده با تفاله مرکبات انجام شد، نشان داد؛ که وجود مادهای به نام لکتين[27] در تفاله مرکبات، به علت ایجاد نارسايي قلبی، سبب مرگ چندین گوساله شد، که علت اصلي آن را فرآيندهای آگلوتينه شدن[28] خون ناشي از فعاليت لکتين موجود در تفاله مرکبات دانستند؛ هر چند اين مشکل در خرگوش و ماکیان گزارش نشده است
(Tokarnia et al., 2001).
ترکيبات ديگري نیز مانند تانن[29]، ساپونين[30]، فيتات[31]، اگزالات[32] و فلاونویيدها[33] در تفاله مرکبات وجود دارند که مصرف زياد آنها در جيره غذايي ميتواند سمي باشد (Oluremi, 2007).
ديوکسين[34] يک منبع آلودگي در تفاله خشک مرکباتي است که در فرآيند قليايي شدن در تفاله باقي ميماند. از این رو بايد از کاربرد اين نوع تفالهها در جيره دام و ماکیان خودداري کرد (Malisch, 2000).
تفاله خشک مرکبات، فيبر خام بالا (حدود 42 درصد ماده خشک) و نیز نسبت بالای ترکیبات پکتيني (40-10 درصد ماده خشک) و قندهاي محلول در آب ( عمدتاً ساکارز) دارد. تفاله خشک مرکبات، فزون بر کلسيمی که به طور طبیعی دارا است، به علت آهک افزوده شده در فرآیند قلیایی شدن، تا سه برابرکلسیم بالاتری میتواند داشته باشند. نسبت پروتين تفاله مرکبات کم است (حدود 10-5 درصد ماده خشک) و ارزش غذايي آن بسته به نسبتهاي پوسته و دانه، گونه مرکبات، انواع روشهای فرآوری و فصل برداشت متفاوت است (Crawshaw, 2004).
با افزایش سطح تفاله مرکبات در جیره جوجههای گوشتی، مصرف خوراک و وزن آنها کاهش یافت (Yang and Chang 1985). اما 5 درصد تفاله خشک شده با گرما، اثر منفی نداشت
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 05:35:00 ق.ظ ]
|