چکیده
امروزه محبوبیت سایت های شبکه های اجتماعی در بین افراد غیر قابل انکار است، سایت هایی که امکانات زیادی را برای ارتباطات بین افراد در اختیار کاربران قرار می دهند. یکی از مشکلات اساسی در آنالیز این نوع شبکه ها پیش بینی ارتباطات جدید بین افراد شبکه می باشد.
روش فازی به عنوان یکی از روش های مطرح در هوش مصنوعی، راه ساده ای را برای ساخت نتیجه ی صریح، مبهم، نویزدار و مفقود شده را مهیا می سازد. در نتیجه منطق فازی به ابزاری برای مدل کردن پیچیدگی های دنیای واقعی بدل شده است. این مدل ها معمولا از موارد مشابه خود بسیار دقیق تر بوده و نتایج دقیق تری به ما ارائه می دهند. به همین دلیل منطق فازی پتانسیل لازم برای ارئه ی لینک پیشنهادی دقیق تر را خواهد داشت و چارچوبی که در این تحقیق ارائه خواهیم داد بر اساس این منطق توسعه خواهد یافت.
با توجه به رویکرد های فوق ما در این تحقیق با ارائه ی چارچوبی پیشنهادی جهت ارائه ی الگوریتمی هوشمند بر اساس ترکیب منطق فازی با الگوریتم های CN، Jaccard ، PA که الگوریتم هایی برای پیش بینی لینک در گراف اجتماعی هستند، سعی در بهبود نتایج حاصله نمودیم. بررسی نتایج حاصله نشان داد که الگوریتم پیشنهادی دقت بیشتری در پیش بینی لینک داشته اما به دلیل وجود مراحل فازی و دفازی سازی، سرعت کمتری را دارا می باشد.
کلمات کلیدی:
پیش بینی لینک در شبکه های اجتماعی- منطق فازی- الگوریتم های پیش بینی لینک بر مبنای شباهت
فصل اول
مقدمه و طرح مسئله
 
مقدمه:
شبکه‌ های اجتماعی، نسل جدیدی از وب‌سایت‌ها هستند که این ‌روزها در کانون توجه کاربران شبکه جهانی اینترنت قرار گرفته‌اند. این گونه سایت‌ها بر مبنای تشکیل اجتماعات آنلاین فعالیت می‌کنند و هر کدام دسته‌ای از کاربران اینترنتی با ویژگی خاصی را گرد هم می‌آورند. شبکه‌ های اجتماعی را گونه‌ای از رسانه‌های اجتماعی می‌دانند که امکان دستیابی به نحوه جدیدی از برقراری ارتباط و به اشتراک‌گذاری محتوا در اینترنت را فراهم آورده‌اند. صدها میلیون نفر از کاربران اینترنت عضو صدها شبکه‌ اجتماعی مختلف هستند و بخشی از فعالیت آنلاین روزانه‌شان در این سایت‌ها می‌گذرد .
پیش بینی وقوع لینک ها، یک مساله اساسی و بنیادین در شبکه ها می باشد. در موضوع پیش بینی لینک، نمایی از یک شبکه داده می شود و مایل هستیم که بدانیم در آینده نزدیک، احتمالا چه تراکنش هایی میان اعضای فعلی شبکه روی می دهد و یا اینکه کدام یک از تراکنش های موجود را از دست می دهیم. هر چند این مساله به صورت گسترده ای مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است؛ با این حال، مشکل چگونگی ترکیب بهینه و موثر اطلاعات حاصل از ساختار شبکه با داده های توصیفی فراوان مربوط به گره و یال، تا حد زیادی پابرجا می ماند. L. Backstrom, , 2011))
برای مدلسازی شبکه های اجتماعی، از گراف استفاده می کنند که در آن افراد گره ها را تشکیل می دهند و روابط بین افراد با یال ها نمایش داده می شود. در این بین یک گراف اجتماعی بزرگ به وجود می آید.
ما در این کار سعی خواهیم نمود که با تحلیل شبکه های اجتماعی ارتباطات احتمالی را پیش بینی نماییم. پیش بینی ارتباطات یک زیرشاخه از تحلیل شبکه های اجتماعی می باشد که در آن بایستی با توجه به مشاهدات و ارتباطات موجود، یک سری ارتباطات را که به صورت مستقیم قابل مشاهده نیستند یا وجود ندارند استنتاج کرد یا حدس زد.
در این فصل دلیل پرداختن به موضوع پروژه و صورت مساله آن مورد بررسی قرار می گیرد. بدین منظور ابتدا مقدماتی در رابطه با شبکه های اجتماعی، گراف اجتماعی، منطق فازی، پیش بینی لینک در شبکه های اجتماعی به اختصار مطالبی ارائه می شود، سپس مساله ای که پایان نامه سعی در حل آن دارد مطرح می گردد و در انتها رویکرد بکار رفته در تحقیق و ساختار پایان نامه ارائه می شود.
هدف اصلی تحقیق بررسی روشهای موجود در زمینه پیش بینی لینک ارتباط جدید در شبکه های اجتماعی و ارائه راهکار جدید به کمک منطق فازی در زمینه پیش بینی لینک در گراف اجتماعی می باشد.
۱-۲- شبکه های اجتماعی (پرهیزکار، ۱۳۹۲)
در سال های اخیر فضای اینترنت اهمیت بیشتری در زندگی روزانه مردم پیدا کرده است. مردم از اینترنت برای ارتباط برقرار کردن با دیگران، خرید و فروش الکترونیکی محصولات، جستجوی اطلاعات و انجام بسیاری کارهای دیگر استفاده می کنند و بدین شکل، اینترنت به یک شبکه اجتماعی گسترده تبدیل گردیده است.
شبکه ی اجتماعی ساختاری اجتماعی است که از گره هایی(که عموماً فردی یا سازمانی هستند) تشکیل شده‌ است که توسط یک یا چند نوع خاص از وابستگی به هم متصل اند، برای مثال: قیمت‌ها، الهامات، ایده‌ها و تبادلات مالی، دوست‌ها، خویشاوندی، تجارت، لینک‌های وب، سرایت بیماری‌ها (اپیدمولوژی) یا مسیرهای هواپیمایی. ساختارهای حاصل اغلب بسیار پیچیده هستند. شبکه های اجتماعی گروهی از افراد یا سازمان های دارای سلیقه یا منافع مشترک هستند که برای دستیابی به اهداف خاصی گرد می آیند. تحلیل شبکه‌های اجتماعی روابط اجتماعی را با اصطلاحات رأس و یال می‌نگرد. هر عضو را یک بازیگر[۱] می گویند. ویژگی شبکه های اجتماعی وجود روابط [۲] و تعاملات[۳] پیچیده بین بازیگران است. رأس‌ها بازیگران فردی درون شبکه‌ها هستند و

 

 
 
 
yle="box-sizing: inherit; width: 1104px;" width="531">