پیش بینی سلامت روان بر مبنای راهبردهای مقابله دینی، رضایت زناشویی و خودکارآمدی … |
دانلود کامل پایان نامه در سایت pifo.ir موجود است. |
- پژوهش حاضر بر روی قشر ویژهای از افراد جامعه (بیماران مبتلا به سرطان) انجام گرفته است که ممکن است مشکلاتی زیادی در توجه و تمرکز داشته که در پاسخهایشان به سوالات پرسشنامهها اثر گذاشته باشد.
- کم بودن تعداد آزمودنیها نیز ممکن است یکی از محدودیتهای دیگر این پژوهش باشد.
- یکسان نبودن گروه نمونه از نظر متغیر جنسیت، نوع سرطان، خوشخیم و بدخیم بودن بیماری که ممکن است بر متغیرهای مرتبط با سلامت روان تاثیر گذاشته باشد، یکی دیگر از محدودیتهای این پژوهش میباشد.
- استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و جمعآوری دادهها با استفاده از پرسشنامه به صورت خودگزارشی بیماران از دیگر محدودیتهای پژوهش حاضر میباشد.
- عدم کنترل متغیرهای واسطه گر و تعدیل کننده و عدم استنتاج رابطه علت و معلولی بین متغیرها به دلیل اینکه تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی است و مطالعه به صورت مقطعی صورت گرفته است.
- عدم تعمیم نتایج به گروهای بالینی به دلیل خاص بودن شرایط افراد نمونه.
- در مرحله انتخاب نمونه و جمعآوری اطلاعات به خاطر عدم همکاری بیماران با محدودیت مواجه بود.
۵-۵- پیشنهادات پژوهش
۵-۵-۱- پیشنهادات پژوهشی
با توجه به اینکه جامعهی آماری مورد مطالعه در این پژوهش بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی میباشند و فشار روانی زیادی به این بیماران تحمیل میشود، پیشنهاد میشود که نقش متغیرهای پیشبین دیگر در سلامت روان این گروه از بیماران بررسی شود. با توجه به اهمیت مفهوم سلامت روان و با توجه به این که این سازه نسبتا جدید است و پژوهشهای کمی در ارتباط با آن در کشور ما انجام شده است پیشنهاد میشود در بیماران مزمن و بالینی مختلف بررسی شود تا اعتبار نتایج این پژوهش مورد آزمون قرار گیرد. همچنین با توجه به محدودیت پژوهش حاضر در ارزیابی متغیرهای واسطهگر و تعدیلکننده پیشنهاد میشود در پژوهشهای آتی نقش این متغیرها نیز کنترل و بررسی شود و پژوهشهای متنوعی در قالبهای مختلف( توصیفی، آزمایشی، طولی و…) در ارتباط با آن انجام شود. این تحقیق در بیماران مجرد نیز انجام شود به دلیل اینکه استرسها و نوع و میزان حمایت در این بیماران متفاوت است. همچنین در مورد تاثیر خودکارآمدی در بیماران سرطانی هنوز این تحقیقات دوره رشد را طی میکند و نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه احساس میشود. از آنجایی که افراد خانواده مسئول کارهای درمانی و مراقبت از بیمار و تهیه دارو هستند که یادگیری این نقشهای جدید برای افراد خانواده که خود با استرس تشخیص بیماری هستند استرس زیادی را در آنها ایجاد میکند بنابراین ضروری است به سلامت روان این افراد هم پرداخته شود.
۵-۵-۲- پیشنهادات کاربردی
با توجه به اینکه نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که در افراد مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی متغیرهای روانشناختی پیشبینی کنندهی سلامت روان هستند و از آنجایی که در این گروه از بیماران اضطراب، نقص عضو و ترس از مرگ وجود دارد پس پیشنهاد میشود به منظور افزایش سازگاری در بیماران سرطان به مسائل روانشناختی این بیماران توجه بیشتر شود و در کنار درمانهای پزشکی برای آنان مداخلات روانشناختی نیز ارائه شود تا آنان بتوانند وضعیت بیماریشان را مدیریت کنند و یکی از بهترین راههای رسیدن به این مقصود این است در بیمارستانهای انکولوژی از متخصصان روانشناسی برای نیازهای روانی این بیماران استفاده شود. همچنین آگاهی درمانگران از اینکه هرکدام از سبکهای مقابله مذهبی، خودکارآمدی و رضایت زناشویی چه تاثیری بر بهبود سلامت روان بیماران سرطانی تحت شیمی درمانی دارند، تلویحات درمانی قابل ملاحضهای از جمله کاربرد تکنیکهای افزایش خودکارآمدی، مشاورههای مذهبی و همچنین درمان شناختی-رفتاری برای کنترل استرس و اضطراب(به دلیل تاثیر بر علائم فیزیکی مانند تهوع)، کنترل افکار منفی و نگرانیها و نشخوار ذهنی با مرگ در پی دارد. برای خانوادهها و همسران افراد سرطانی هم جلسات مشاوره برگزار شود تا به آنها آموزشهای لازم جهت رفتار صحیح با فرد بیمار داده شود و اطلاع رسانی به همسران بیماران که امنیت عاطفی همسران در سلامت روان بیماران تاثیر گذار است. از طرفی با توجه به اهمیت نقش متغیرهای راهبردمقابله دینی، رضایت زناشویی و خودکارآمدی در ارتقای بهداشت روان، پیشنهاد میشود که در جامعه اقدامات آموزشی لازم جهت بالا بردن این دو خصیصه در افراد انجام شود تا اگر شخصی دچار ضربه روانی شد بتواند با داشتن این ویژگیها موقعیت استرس زا را کنترل کند و از سلامت روان بالاتری برخوردار شود،که این نوعی اقدام پیشگیرانه است.
منابع و مآخذ
منابع فارسی
اخبارده، مهدی (۱۳۹۰). نقش اعتقادات معنوی و نماز در اعتلای سلامت بیماران مزمن: مطالعه کیفی، فصلنامه قرآن و طب، ۱(۱)، ۵-۹٫
اعرابیان، اقدس، خداپناهی، محمدکریم، حیدری، محمود و صالح صدقپور، بهرام (۱۳۸۳). بررسی رابطه باورهای خودکارآمدی بر سلامت روانی و موفقیت تحصیلی دانشجویان، فصلنامه روانشناسی، ۸(۴)، ۳۶۰-۳۷۱٫
امیری مجد، مجتبی و زری مقدم، فاطمه (۱۳۸۹). رابطه شادکامی و رضایت زناشویی در بین زنان شاغل فرهنگی و خانهدار شهر اراک. فصلنامه علوم رفتاری، ۲(۳)، ۹-۲۱٫
امیریانزاده، منصوره، امیریانزاده، مژگان، و امیریانزاده مژده (۱۳۸۶). بررسی برخی متغیرهای مرتبط با لذت جنسی در زنان شهر شیراز ۱۳۸۴٫ چکیده مقالات دومین کنگره آسیبشناسی خانواده، دانشگاه شهید بهشتی، (۵۸).
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 12:02:00 ق.ظ ]
|