ویژگی مشترک افراد معتاد به کار:

همچنین سه ویژگی مشترک افراد معتاد به کار از نظر اسکات و همکارانش در زیر مطرح گردیده است که به شرح زیر می‌باشد:

جدول (۲-۲) ویژگی مشترک افراد معتاد به کار اسکات و همکاران، ۱۹۹۷

ردیف ویژگی مشترک افراد معتاد به کار
۱ آن‌ها زمان بسیار زیادی کارکرده و وقت زیادی را صرف وظایفی که به ایشان محول گردیده است می‌نمایند درواقع آن‌ها به‌سختی کار می‌کنند.
۲ آن‌ها حتی زمانی که سرکار نیستند به کار خود فکر کرده می‌توان گفت آن‌ها به‌نوعی دچار وسواس هستند.
۳ آن‌ها بیشتر از وظایف شغلی سازمانشان عمل کرده و یا حتی فراتر از آن نیز می‌روند که درواقع این ویژگی اول و دوم را نیز تصریح می‌نماید و نشان‌دهنده‌ی کاری است شدید به همراه وسواس و اجبار.

 

 

۲-۲-۷ انواع اعتیاد به کار:

هرچند افراد معتاد به کار دارای ویژگی‌های مشترکی هستند ولی تفاوت‌هایی نیز باهم دارند و می‌توان آن تفاوت‌ها را به‌نوعی از هم تفکیک نمود فاسل[۱] (۱۹۹۰) چهار نوع معتاد به کار وسواسی (Compulsive)، جوعی (Binge)، پنهانی (Closet) و آنورکسیک (Anorexic) را توصیف می‌کند که ویژگی آن‌ها در جدول زیر نشان داده شده است.

جدول (۲-۳) انواع اعتیاد به کار، فاسل ۱۹۹۰

ردیف نوع اعتیاد به کار واژه لاتین ویژگی
۱ معتاد به کار وسواسی Compulsive این افراد وسواسی بوده و همیشه مشغول به کار هستند و از انواع دیگر شناخته‌شده‌تر می‌باشند.
۲ معتاد به کار جوعی Binge این افراد عادات کاری معمولی خود را برای دوره زمانی مشخصی انجام می‌دهند ولی گاهی به مراحلی می‌رسند که زمان از دست آن‌ها دررفته به‌طوری‌که ازنظر روانی و فیزیکی به مرحله‌ای می‌رسند که حتی ممکن است از شدت کار و خستگی زیاد در بیمارستان بستری شوند.
۳ معتاد به کار پنهانی Closet این معتادان به کار به‌گونه‌ای عمل می‌کنند که بخشی از کار خود را در خانه یا تعطیلات انجام دهند. آن‌ها از همسر و خانواده خود دوری می‌کنند و درنهایت کنترل نهایی کار خود را در اداره انجام داده و همیشه یک کار ناتمام دارند که باید انجام دهند.
۴ معتاد به کار آنورکسیک Anorexic اعتیاد این افراد طوری است که کار برای آن‌ها وضعیت پرفشاری را طوری ایجاد می‌کند که از کار طفره می‌روند. علت این امر آن است که عزت‌نفس خود را باکارشان یکی دانسته و نمی‌تواند ذره‌ای کار را کمتر ح کمال آن انجام دهند. این عادت‌ها به فردآنورکسیک این اجازه را می‌دهد که نه‌تنها از کارش دوری کرده بلکه از زندگی‌اش نیز دوری نماید.

 

۲-۲-۸ علائم افراد معتاد به کار:

اعتیاد به کار نوعی نیاز تسکین‌ناپذیر به مشغول بودن می‌باشد که علائم آن عبارت‌اند از:

 

 

 

 

 

 

 

جدول (۲-۴) علائم افراد معتاد به کار، احمدی و همکاران، ۱۳۸۹

ردیف علائم توضیحات
۱ انکار مانند همه معتادان، این افراد نیز ساعات گرفتاری خود به اعتیاد مربوطه را کم‌تر ازآنچه هست بیان کرده و تمامی زمان‌هایی را که در منزل و حتی روزهای تعطیل به مسائل آن مشغول‌اند نادیده گرفته همچنین این افراد نیازهای همسر و فرزندان خود را نادیده می‌گیرند و اعتراض آنان را بهانه‌گیری و پرتوقعی آنان تلقی می‌نمایند.
۲ افسردگی به‌طورمعمول این‌گونه افراد احساس سرزندگی و شادابی نمی‌کنند و گاهی سایر علائم افسردگی نیز در آنان بروز می‌نماید.
۳ تحریف واقعیت در واقع و به‌طورمعمول این بیماران به آنچه انجام می‌دهند ناآگاه هستند ولی واکنش‌های غیرمعقول خود را، موجه و معقول می‌پندارند.
۴ کاهش اعتمادبه‌نفس با توجه به توفیق‌های اقتصادی و چشمگیر، این افراد ظاهراً قدرتمند و متکی به نفس می‌نمایند اما از درون بسیار متزلزل و ناپایدار می‌باشند.
۵ نیاز به کنترل یکی دیگر از واکنش‌های دفاعی این افراد نیاز به کنترل می‌باشد به‌طوری‌که می‌خواهند نبودن خود را با بهانه‌گیری کنترل‌های بی‌مورد در هنگام حضور جبران کنند همچنین آنان به‌عنوان یک واکنش جبرانی بیش‌ازاندازه به آنچه در غیاب آ ن ها در خانه و خانواده‌شان می‌گذرد، حساس هستند و درنهایت و در کمال تأسف به شکل بدبینانه‌ای مسائل را تحلیل می‌نمایند.

 

۲-۲-۹ شناسایی عوامل مؤثر بر اعتیاد به کار:

برخی از پژوهش‌های اعتیاد به کار، براى شناسایى عوامل مؤثر بر آن انجام گردیده است. اعتیاد به کار، به‌طور عمده از سه منبع اصلی نشأت می‌گیرد که آن‌ها عبارت‌اند از:

  1. ویژگی‌های طبیعى فرد نظیر عزت‌نفس، موفقت طلبی، شخصیت نوع A، شخصیت وسواسى و نیاز به کسب موفقیت.
  2. وجود بستر فرهنگى – اجتماعى مانند حضور در خانواده‌ای استرس‌آور یا قرار گرفتن در فضاى رقابتى و یادگیرنده.

[۱] Fassel

 متن فوق تکه ای از این پایان نامه بود

برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:

 پایان نامه

متن کامل

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...