مقاله علمی با منبع : تاثیر نرخ ارز واقعی بر تحولات اشتغال ایران- قسمت 21 |
(197/0)
(762/0)
سطح بحرانی
منبع: نتایج تحقیق
در این تخمین آماره دوربین–واتسون در مدل برابر با 87/1 شده است که بیانگر عدم وجود خودهمبستگی در مدل است. آمارهی F فیشر که برای بیان فرضیهی عدم صفر بودن همزمان ضرایب بهکار میرود، معنیدار بوده و نشان میدهد که در مدل برازش شده، صفر بودن همهی ضرایب بهطور همزمان رد میشود. ضریب تعیین تعدیلی نیز در مدل برابر 99/0 شده است. آمارههای آزمون همبستگی سریالی، شکل تبعی مدل و ناهمسانی واریانس که به طور همزمان در جدول آمدهاست، بیانگر این نکته هستند که همبستگی سریالی، شکل تبعی مدل و ناهمسانی واریانس در مدل تخمین زده شده وجود ندارد. به عبارت دیگر میتوان چنین بیان کرد که الگوی تحقیق به خوبی برازش شده است و قابلیت اطمینان مدل تا حد قابل قبولی بالا میباشد، لذا میتوان نسبت به معنیداری یا غیر معنیدار بودن ضرایب مدل اطمینان حاصل کرد.
در اینجا متغیر وابسته لگاریتم اشتغال میباشد. وقفه اول و دوم متغیر اشتغال در مدل معنیدار است و به این معنی است که میزان اشتغال از سالهای قبلی خود نیز تبعیت میکند. همچنین با توجه به ضرایب وقفههای اشتغال میبینیم که ضریب وقفه اول اشتغال (511/0) بزرگتر از ضریب وقفه دوم اشتغال (360/0) میباشد. این بدان معنی است که اشتغال از مقادیر سالهای نزدیکتر تاثیر بیشتری میپذیرد تا مقادیر سالهای دورتر. نرخ واقعی ارز علاوه بر مقدار جاری خود، با دو وقفه در مدل آمده است و هر سه ضریب معنیدار است؛ ولی علامتهای این ضرایب یکسان نیستند (یک درمیان مثبت و منفی میباشند) لذا نمیتوان در مورد تاثیر نرخ واقعی ارز بر اشتغال به طور قطعی نتیجهگیری کرد و این امر از روی مدل بلندمدت انجام میشود. تولید ناخالص داخلی نیز مانند نرخ واقعی ارز دارای ضرایب معنیدار ولی علامتهای نایکسان است. نرخ تورم نیز با یک وقفه در مدل آمده است ولی به دلیل اینکه هر دو ضریب منفی و غیر معنیدار هستند، انتظار میرود که در مدل بلندمدت نیز این ضریب منفی و غیر معنیدار باشد. سرمایهگذاری بدون وقفه در مدل آمده است و ضریب جاری سرمایهگذاری مثبت و معنیدار است و به این معنی است که با افزایش سرمایهگذاری، سطح اشتغال نیز بالا میرود. درجه بازبودن اقتصاد نیز وضعیتی مانند متغیرهای تولید ناخالص داخلی و نرخ واقعی ارز دارد. عرض از مبدا در مدل منفی و معنیدار است. متغیر مجازی جنگ دارای ضریب منفی و معنیدار است و به این معنی میباشد که جنگ تاثیر منفی بر میزان اشتغال داشته است. متغیر مجازی انقلاب نیز دارای تاثیر منفی است و به معنی تاثیرپذیری منفی اشتغال از وقوع انقلاب در کشور است. نکته قابل توجه و جالب اینکه ضرایب متغیر مجازی جنگ (015/0) و متغیر مجازی انقلاب (016/0) تقریباً برابر هستند و این بدان مفهوم است که بدتر شدن وضعیت اشتغال در کشور به دلیل جنگ به همان اندازه انقلاب است.
ب) بررسی وجود رابطه تعادلی بلندمدت
بعد از تخمین معادله کوتاهمدت برای بررسی آزمون وجود رابطه بلند مدت آماره محاسباتی برابر با 50/8- شده است که این عدد از نظر قدر مطلق از مقدار بحرانی جدول بنرجی و همکاران (27/3-) بیشتر است. لذا فرضیه صفر مبنی بر عدم وجود رابطه بلندمدت رد میشود و به عبارت دیگر رابطه بلند مدت وجود دارد.
آماره محاسباتی از رابطه زیر بهدست میآید:
انحراف معیار / (1 – ضرایب وقفه متغیر وابسته) = آماره محاسباتی
ج) آزمون ریشه واحد برای برای بررسی همجمعی میان متغیرهای تحقیق
با توجه به اینکه مدل تخمینی به صورت کوتاهمدت است، برای بررسی وجود همجمعی میان متغیرها، از آزمون ریشه واحد دیکی–فولر برای باقیماندههای مدل تخمینی استفاده میکنیم.
جدول (4-4) بررسی وجود همجمعی میان متغیرهای تحقیق
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید. |
نام متغیر | مقادیر بحرانی مککینون | آمارهی آزمون | سطح معنیداری | نتیجه |
لگاریتم اشتغال | 0085/6- | 6402/3- | 5% | پایا |
منبع: نتایج تحقیق
نتایج نشان میدهد که آماره آزمون از مقدار بحرانی مککینون بیشتر بوده، لذا همجمعی میان متغیر وجود دارد.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 05:08:00 ق.ظ ]
|