اطلاعات مندرج در جدول 6-4 نشان ميدهد که ميانگين نمرات اميد در پيش آزمون گروه جملات مثبت 73/30 است که در پسآزمون اين گروه به 13/38 افزايش يافته است. انحراف معيار اين نمرات نيز به ترتيب 98/6 و 05/7 ميباشد.
اما ميانگين نمرات اميد در پيشآزمون و پس آزمون گروه کنترل تفاوت چنداني نداشته است. ميانگين اين نمرات در پيش آزمون گروه کنترل 47/33 و در پس آزمون اين گروه 33/33 است. انحراف معيار نمرات نيز به ترتيب 77/5 و 56/5 است.
نمودار 6-4: ميانگين نمرات اميد در پيش آزمون و پس آزمون گروه جملات مثبت و گروه کنترل
3-4 شناسايي دادههاي پرت و بررسي نرمال بودن توزيع نمرات متغيرها
در اين قسمت ابتدا دادههاي پرت با استفاده از نمودارهاي جعبهاي مورد شناسايي قرار ميگيرد و سپس نرمال بودن توزيع دادههاي متغيرهاي تحقيق از طريق آزمون کولموگروف-اسميرنوف مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
يکي از شرايط مناسب بودن دادهها به منظور انجام آمار استنباطي، عدم وجود دادههاي پرت و کرانهاي است. در صورت عدم شناسايي و اصلاح اينگونه دادهها، روشهاي آماري نتايج غير واقعي بدست ميدهند. چرا که بسياري از روشهاي آماري به دادههاي پرت حساس هستند. بنابراين قبل از شروع تحليل دادهها، ضروري است که مجموعه دادهها را از نظر دادههاي پرت مورد بررسي و اصلاح قرار داد (پلانت[149]، 2007). دادههاي پرت و کرانهاي موردهايي را نشان ميدهد که نمره آنها خيلي پايينتر يا خيلي بالاتر از بقيه نمرهها باشد. در نمودار جعبهاي، داده پرت نقطهاي را نشان ميدهد که بيش از يک و نيم برابر طول جعبه از لبه انتهايي آن قرار دارد. نقاط کرانهاي نيز آنهايي هستند که بيش از سه برابر طول جعبه از لبههاي انتهايي آن قرار دارند. يکي از روشهاي اصلاح اينگونه دادهها جايگزين کردن آنها با يک نمره بالاتر يا پايينتر است، به طوريکه جزء بقيه خوشه نمرهها قرار گيرند (تباچنيک و فيدل، 2007).
نمودار 7-4: نمودار جعبهاي نمرات اميد به تفکيک پيشآزمون و پسآزمون در گروههاي کنترل و آزمايش
همانطور که در نمودار بالا مشاهده ميشود، در توزيع نمرات اميد در پيش آزمون و پس آزمون گروههاي آزمايش و کنترل هيچگونه داده پرتي وجود ندارد. بنابراين دادههاي بدست آمده از سنجش اين متغير در همه گروهها، بدون ايجاد تغيير، براي به کارگيري آمار استنباطي مناسب است.
بررسي نرمال بودن توزيع دادههاي تحقيق، به منظور مشخص شدن به کار گيري آمار پارامتري يا غير پارامتري انجام شده است. توزيع نرمال توزيعي است که متقارن بوده و حداکثر ارتفاع در ميانگين قرار دارد. به طوريکه نيمي از نمرهها در بالاي ميانگين و نيمي ديگر در پايين ميانگين توزيع ميشوند. دنبالههاي منحني توزيع نرمال با محور X موازي است (ساعي، 1381). يکي از آزمونهايي که براي سنجش توزيع نرمال به کار ميرود، آزمون کولموگروف اسميرنوف است. در جدول 7-4 نتايج اين آزمون آمده است؛
جدول 7-4: آزمون کولموگروف-اسميرنوف براي بررسي نرمال بودن توزيع نمرات اميد در پيشآزمون و پسآزمون گروههاي آزمايش و کنترل

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
yle="box-sizing: inherit; width: 1104px;">