دسترسی متن کامل – خسارت تأخیر تأدیه در نظام بانکداری بدون ربا- قسمت 8 |
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید. |
- ارزش استعمالى و مصرفى ۲. ارزش دادوستدى براى دیگر کالاها و خدمات ـ که از اعتبار عرف و عقلا به دست مىآورد.
با توجه به این که دادوستد کالاهاى میانجى، مشکلات دیگرى، مانند: نقل و انتقال آنها به بازارهاى دور دست, نگه دارى و غیره را به بار آورد، بشر به وسیلهاى دیگر براى دادوستد اندیشید.
بند دوم: پول فلزى
پس از پولهاى کالایى، پول فلزى، میانجى در دادوستد شد. بشر، طلا و نقره را در میان فلزات، به دلیل سبکى، دوام، یک شکلى، تشخیص آسان و امکان ذخیرهسازى، به میانجى بودن در دادوستد برگزید. صاحب نظران تاریخ اقتصادى، درباره زمان و نوآورنده پول فلزى، اتفاق نظر ندارند، اما بیشتر آنان پیدایش پول سکهاى را در پادشاهى لیدیا، در سده هشتم پیش از میلاد، دانستهاند.[4]
نظام پول فلزى، به رغم امتیازاتى که نسبت به پول کالایى داشت، دچار نارسایىهایى در برآوردن انتظارات مردم بود:
۱. خطر سرقت هنگام حمل و نقل۲. هزینه زیاد حمل و نقل ۳. سائیدگى و کاهش وزن ۴. غش در عیار مسکوکات و دیگر معایب که مردم را به برگزیدن پول جایگزین، برانگیخت.
بند سوم: پول کاغذى
با پشتوانه طلا و نقره (پول نماینده): از نگاه تاریخى، تشخیص این که از چه زمانى پول کاغذى وارد مبادلات شد، مشکل است. شاید بتوان (برات) را نخستین وسیله پرداخت کاغذى دانست; برات برگ کاغذى بود که خریدار کالا، به فروشنده تسلیم مىکرد تا در شهر خود به صرّاف بدهد و برابر مبلغ ثبت شده در آن، طلا و نقره بگیرد. دیگر وسیله دادوستد، که بهکار گرفته شد، (رسید) بود; مردم بهدلیل ترس از سرقت، پول فلزى خود را به افراد مورد اعتماد یا صرافان مى سپردند و در برابر آن، رسید دریافت مىکردند و هرگاه مىخواستند، به نزد صرّاف مىرفتند و پول فلزى خود را دریافت مىکردند. پس از مدتی، صرّافان که پول فلزى مردم بدون کارایى نزد آنان امانت مىماند، به این فکر افتادند که مابهالتفاوت پولهاى فلزى (سپردهگذارى شده و بازپس گرفته شده) را قرض بدهند و به وامگیرندگان رسید بسپرند. مردم نیز با رسیدهایى که در دستشان بود، دادوستد کردند، بدون مبادله سکه طلا یا نقره.
پس از پذیرفته شدن و بهکارگیرى این رسیدها، بانکدارى سوئدى، به نام (پالمستروخ) در سال ۱۶۵۶ میلادى، رسیدهایى استاندارد و با مبلغ مشخص به بازار دادوستد فرستاد. صادرکننده این رسیدها، تعهد کرده بود که هرگاه این رسیدها به وى برگردانده شود، بى درنگ، طلا یا نقره به جاى آن دهد. بدین ترتیب، این رسیدها بهصورت (اسکناس قابل تبدیل به فلز) [5]به کار گرفته شد. این گونه اسکناسها را که پشتوانه طلا و نقره داشت و به آنها تبدیل مى شد، پول نماینده نامیدند.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 04:53:00 ق.ظ ]
|