جدول ۳-۱ (پراکندگی سؤالات پرسشنامه)

 

 

۳-۴ روایی[۱۶] و پایایی[۱۷] ابزار اندازه‌گیری تحقیق

 

 

در پژوهش حاضر از پرسش‌نامه محقق ساخته جهت جمع‌آوری داده‌ها استفاده گردیده است. این پرسش‌نامه مورد تأیید اساتید راهنما و مشاور و چند تن از اساتید رشته مدیریت قرارگرفته است (اعتبار محتوایی). همچنین قبل از توزیع پرسشنامه بین افراد نمونه به‌منظور رفع اشکال‌های احتمالی آن، پرسش‌نامه اولیه بین ۱۵ واحد از واحدهای جامعه آماری توزیع شد و سپس نظرات آن‌ها در پرسش‌نامه نهایی اعمال شد؛ بنابراین می‌توان گفت که پرسش‌نامه حاضر حداقل از اعتبار ظاهری (صوری)[۱۸] لازم برخوردار می‌باشد یا به عبارتی روا می‌باشد.
همچنین برای محاسبهٔ پایایی از روش آلفای کرون باخ[۱۹] استفاده‌شده است. این روش برای محاسبه هماهنگی درونی ابزار اندازه‌گیری ازجمله پرسش‌نامه یا آزمون‌هایی که خصیصه‌های مختلف را اندازه‌گیری می‌کند، به کار می‌رود. برای پژوهش حاضر، آلفای کرون باخ با استفاده از نرم‌افزار SPSS۲۱ محاسبه گردید. بدین منظور یک نمونه اولیه شامل ۱۵ نسخه از پرسشنامه پیش‌آزمون گردید و سپس با استفاده از داده‌های به‌دست‌آمده از این پرسشنامه‌ها و به کمک نرم‌افزار آماری SPSS۲۱ میزان ضریب پایایی با روش آلفای کرون باخ برای تک‌تک متغیرها و به‌صورت کلی محاسبه شد که مشخص شد میزان آلفای کرون باخ برای بعضی از فرضیه‌ها کمتر از مقدار قابل‌قبول (۷۰/۰) به دست آمد. به همین جهت در سؤالات مربوطه تغییراتی حاصل شد و همچنین در توضیح سؤالات برای پاسخ‌دهندگان دقت زیادتری توسط محقق به عمل آمد. در توزیع دوباره ۱۵ نسخه پرسشنامه برای سنجش آلفای کرون باخ، میزان این ضریب برای متغیر فرعی اول ۷۵۰/۰ برای متغیر فرعی دوم ۷۸۲ ۰/متغیر اصلی ۷۸۷/۰ به دست آمد که نشان داد که پرسشنامه ازنظر پایایی نیز قابل‌قبول است.

 

برای دانلود متن کامل این فایل به سایت torsa.ir مراجعه نمایید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

متغیر ارزیابی عملکرد مدیران ارزیابی عملکرد کارکنان کل
مقدار ضریب α ۷۵۰/۰ ۷۸۲ /۰ ۷۸۷/۰

 

جدول ۳-۲ (مقدار α محاسبه‌شده برای سؤالات هر یک از متغیرها)

 

 

۳-۵ جامعه آماری

 

 

جامعه آماری این پژوهش مدیران (هر سه سطح از مدیریت عالی، میانی و سرپرستی) اداره گمرک شهید رجائی بندرعباس می‌باشند. با بررسی به‌عمل‌آمده تعداد مدیران ارشد، مدیران میانی و سرپرستان این اداره که از سیستم‌های اطلاعاتی مدیریت استفاده می‌کنند ۳۱۴ نفر می‌باشد.

 

 

۳-۶ حجم نمونه و روش نمونه‌گیری

 

 

نمونه‌ها به دو روش کلی انتخاب می‌شوند. روش احتمالی که از ارزش علمی برخوردار است و به روش نمونه‌گیری تصادفی[۲۰] مرسوم است و روش غیر احتمالی که به روش نمونه‌گیری وضعی[۲۱] معروف است.
در نمونه‌گیری تصادفی اصل شانس برابر برای انتخاب افراد جامعه جهت عضویت در نمونه رعایت می‌گردد. نتایج این نمونه‌ها قابلیت تعمیم به‌کل جامعه موردنظر را دارد، بنابراین دارای ارزش و اعتبار علمی است. درواقع محقق می‌تواند از طریق محاسبه و برآورد شاخص‌های نمونه، پارامترهای جامعه نظیر میانگین، توزیع صفت، واریانس و انحراف معیار را برآورد و استنباط نماید (حافظ نیا، ۱۳۸۴، صص ۱۲۲-۱۲۱).
نمونه‌گیری احتمالی به چهار روش عمده زیر می‌باشد: نمونه‌های تصادفی ساده[۲۲]، نمونه‌های سیستماتیک یا منظم[۲۳]، نمونه‌های طبقه‌بندی‌شده[۲۴]، نمونه‌های خوشه‌ای[۲۵] (همان منبع، ص ۱۳۵).
در پژوهش حاضر، برای نمونه‌گیری از روش نمونه‌گیری طبقه‌ای استفاده‌شده است.
حجم نمونه:
در پژوهش حاضر، برای نمونه‌گیری از روش نمونه‌گیری طبقه‌ای استفاده‌شده است. با توجه به این‌که واحدهای مختلف حجم‌های مختلفی از مدیران را به خود اختصاص داده‌اند، ابتدا از فرمول کوکران حجم کل نمونه محاسبه‌شده و سپس به نسبت تعداد مدیران هر بخش، سهم هر بخش از تعداد نمونه‌ها مشخص‌شده است. انتخاب نمونه‌ها در هر بخش از روش تصادفی ساده می‌باشد.
حجم کل نمونه نیز بر مبنای فرمول زیر (کوکران) محاسبه‌شده است
 
بخش‌های موردبررسی در پژوهش و حجم نمونه هر واحد در جدول زیر نشان داده‌شده است:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
yle="box-sizing: inherit; width: 1104px;">