بررسي رابطه ويژگي هاي روانشناختي فرماندهان و مديران با سبك هاي مديريت- قسمت 29 |
![]() |
1/1
(منبع رابینزر، 1378، ص 648)
پنج حالت ویژه در نمودار 1 مدیریت
در حالت 1/1 فقط تا حدی که به عضویت فرد در سازمان خدشه وارد نشود برای انجام دادن کارها تلاش میشود (مدیریت نامحسوس).
در حالت 9/1 توجه صرف به تولید است و دخالت روابط انسانی تا حد امکان کاهش مییابد (مدیریت باشگاه) درحالت 5/5 بین حفظ روحیه کارکنان و انجام وظایف توازن ایجاد شده و بازدهی سازمان در حد مطلوب است (مدیریت انسانی و سازمانی).
در حالت 1/9 توجه صرف به روابط انسانی است. تلاش میشود محیط دوستانه به وجود آید ولی کارها با حوصله انجام میشود (مدیریت استبدادی) در حالت 9/9 (تیمی) جوی صمیمانه و مبتنی بر اعتماد و احترام متقابل بین کارکنان به وجود میآید و به دلیل معاونت و مشارکت صمیمانه اهداف سازمان درحد بالایی انجام میگیرد. در نمودار مدیریت، مدیرانی که از نظر رفتار در وضع 9/9 قرار میگیرند بهترین عملکرد را دارند و برعکس کسانی که در وضع 1/9 (تحکم) و یا در حالت 9/1 (باشگاه) قرار میگیرند عملکرد بسیار پایینی دارند نمودار فوق فقط چارچوبی برای شیوه مدیریت است ولیکن نتایج حاصل از شیوه مدیریت را ارائه نمیدهد و نمیتوان مدعی شد که حالت 9/9 برای تمامی شرایط بهترین است (رابینز، 1378).
2-16-4-1- سبک مدیریت لیکرت
رنسیس لیکرت[59] دانشمند و محقق آمریکایی پساز 20 سال مطالعه و تحقیق، در دو اثر خود به نامهای “الگوی جدید مدیریت” و “سازمان انسانی” نظریه خویش را در زمینه تجزیه و تحلیل عوامل سازمانی و تاثیر آنها در اثر بخشی سازمان عرضه نمود. وی در ارتباط با اثربخشی سازمانی سه متغیر علمی، میانجی و غایی را معرفی نموده است. به عقیده وی رفتار یا سبک مدیر به عنوان علتی عمل نموده و بر روی کارکنان سازمان تاثیر گذارده، موجب عوارض و عواقبی میگردد که به عنوان ویژگیهای سازمان از آن یاد میشود. بر این اساس به معرفی چهار سیستم سازمانی و ویژگی آنها که حاصل چهار نوع سبک مدیریتی است میپردازد (هرس و بلانچارد، 1376، ص 95 و 96).
لیکرت در مطالعاتش دریافت که سبکهای متداول سازمان را میتوان بر روی یک پیوستاری از سیستم یک تا چهار نشان داد. به طور خلاصه مدیریت یک سیستم ولی سبکی وظیفه مدار، آمرنه و ساختگرا است. در حالی که مدیریت سیستم چهار یک سبک روابط مدار است که برکار گروهی و اطمینان و اعتماد متقابل استوار میباشد. سیستمهای دو و سه سبکهای حد فاصل میان افراط و تفریط فوق هستند.
برای تسهیل چنین تحلیلی از رفتار موجود یک سازمان، گروه لیکرت ابزاری برای سنجش ساخته است که اعضا با استفاده از آن میتوانند سازمان خود را بر حسب مدیریت آن نمرهگذاری کنند. این ابزار به منظور جمعآوری اطلاعات درباره پارهای از ویژگیهای عملیاتی یک سازمان طراحی شده است. این ویژگیها شامل رهبری، انگیزش، ارتباط، تصمیمگیری، تعامل و تاثیرگذاری، تعیین هدف و فراگرد کنترل مورد استفاده میشود. لیکرت در اثر دوم خویش تحت عنوان سازمان انسانی، سیستمهای چهارگانه را بشرح زیر نامگذاری نمود:
سیستم 1- سبک آمرانه
سیستم 2- سبک آمرانه خیرخواهانه
سیستم 3- سبک مشورتی
سیستم 4- سبک مشارکتی (هرسی و بلانچارد، 1376، ص 67-66).
لیکرت در مورد هر یک از سبکهای فوق به شرح 8 متغیر زیر پرداخته است (لیکرت 1967 ص 197-211)
1- فرآیند رهبری 2- نیروهای انگیزشی
3- فرآیند ارتباطات 4- فرآیند تعامل و نفوذ
5- فرآیند تصمیمگیری 6- هدفگذاری یا دستوردهی
7- فرآیند کنترل 8- اهداف اجرایی و آموزش
2-16-4-2- سیستمهای مدیریت لیکرت
1- سبک آمرانه[60]
این سبک مدیریت به زیردستان هیچ اعتماد و اطمینانی ندارند زیرا که آنها را به ندرت در فراگرد تصمیم شرکت میدهند. همه تصمیمات و هدفگذاری سازمان در راس انجام میگیرد و به منظور ایجاد انگیزه برای کار، از تهدید، تنبیه و پاداشهای اتفاقی در سطوح فیزیولوژیک استفاده میشود.
2- سبک خیرخواهانه[61]
اين نوع مديريت اعتماد و اطمينان توأم با مدارائي نظير اعتماد و اطمينان ارباب به خدمتكار، نسبت به زيردستان دارد. در حالي كه تصمیمها و تعيين هدفهاي سازمان در راٌس انجام میگیرد، بعضي از تصميمها در چارچوب تجويزشدهاي در سطح پايينتر اتخاذ ميشود.
3- سبك مشورتي:
اين نوع مديريت اطمينان و اعتماد قابل توجه ولي نه كامل، به زيردستان دارد. در حالی که خطمشيهاي كلي و تصميمات مهم در سطح عالي اتخاذ میگردد به زیردستان نیز اجازه داده می شود که در سطوح پایینتر در موارد بسیار خاص و تخصصی به تصمیمگیری بپردازند. پاداشها تا اندازهای مشارکت در کار برای انگیزش کارگران مورد استفاده قرار میگیرند. کنش و واکنشهای متقابل معتدلی میان رئیس و مرئوس جریان دارد که غالباً با اعتماد و اطمینان متعادلی همراه است. جوانب مهم فراگرد کنترل به پایین واگذار میشود و این کار در هر دو سطح بالا و پایین با احساس مسئولیت توام است. سازمان غیر رسمی ممکن است شکل پیدا کند ولی یا هدفهای سازمانی را تایید میکند یا تا اندازهای در مقابل آن مقاومت میورزد.
4– سبك مشاركتي[62]:
در اين نوع مديريت، اعتماد و اطمينان كاملي نسبت به زيردستان ابراز ميشود. با اين كه تصميمگيري بطور وسيع در سر
برای دانلود متن کامل این فایل به سایت torsa.ir مراجعه نمایید. |
اسر سازمان توزيع ميگردد ولي از يك وحدت مطلوبي برخوردار است. ارتباطات نه فقط در جهات بالا و پايين بلكه بين گروهها و همگنان جريان دارد. انگيزش كاركنان بر اثر مشاركت مستقیم آنها در تعیین پاداشهای اقتصادی، هدفها، بهبود روشها، و ارزشيابي پيشرفت در جهت هدفها به وجود میآید. تحت این نوع مدیریت كنش و واكنش متقابل رئيس، مرئوس گسترده، دوستانه و توأم با اعتماد و اطمينان فراوان است. از لحاظ فراگرد كنترل مسئولیت جمعي و گستردهاي وجود دارد كه واحدهاي پايينتر كاملاً در آن مشاركت دارند. سازمان رسمي و غيررسمي غالباً يكي است لذا همه نیروهای اجتماعی از کوششهایی که برای تحقق هدفهای سازمانی به عمل میآید جانبداری میکنند (لیکرت 7-66).
2-16-5- سبکهای وایت من[63]
در تحقیقی که به تحقیق مدرسه وایت من مشهور است هشت سبک مدیریت مطرح شده است. هر یک از سبکها به اختصار معرفی میشود.
الف- سبک ارتباطی نزدیک[64]: در این سبک مدیر در مواجهه با مشکل به برقراری ارتباط با زیردستان خود میپردازد.
ب- سبک مباحثهای نزدیک[65]: در این سبک مدیر در اداره امور به مباحثه رودررو تاکید میکند.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 05:56:00 ق.ظ ]
|