اولویتبندی شاخصهای ارزیابی رضایتمندی بازدیدکنندگان موزه ملی ایران- قسمت ۲۵ |
![]() |
از آنجائیکه مقدار بدست آمده برای همه متغیرها بالای ۷/۰ میباشد میتوان گفت پرسشنامه از پایایی قابل قبولی برخوردار است.
۸-۳ روش تجزیه و تحلیل دادهها
محقق پس از آنکه روش تحقیق خود را مشخص کرد و با استفاده از ابزارهای مناسب دادههای مورد نیاز را برای آزمون فرضیههای خود جمع آوری کرد، اکنون نوبت آن است که با بهره گیری از تکنیکهای آماری مناسب که با روش تحقیق و نوع متغیرها سازگاری دارد، دادههای جمع آوری شده را دسته بندی و تجزیه و تحلیل نماید و در نهایت فرضیهها را که تا این مرحله او را در تحقیق هدایت کردهاند در بوته آزمایش قرار دهد و تکلیف آنها را مشخص نماید و سرانجام پاسخی (راه حلی) برای پرسشی که تحقیق تلاشی سیستماتیک برای بدست آوردن آن بود، بیابد (سرمد، بازرگان و حجازی، ۱۳۸۰؛ ۲۳۵). در این تحقیق برای بررسی سوالات تحقیق در جامعه از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. روشهای آماری مورد استفاده در این تحقیق عبارتند از:
۱-۸-۳ آمار توصیفی
در این تحقیق از آمار توصیفی برای نمایش اطلاعات جمعیت شناختی استفاده شده است. برای این منظور، اطلاعات جمعیت شناختی با استفاده از جداول فراوانی نشان داده خواهد شد.
۲-۸-۳ آمار استنباطی
در این تحقیق از استنباط آماری مربوط برای تجزیه و تحلیل دادهها و آزمون فرضیات بهره گرفته میشود. مبنای نتایج تحلیل در این تحقیق استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری میباشد. در مرحله اول نرمال بودن دادهها با استفاده از آزمون کولموگروف – اسمیرنوف مورد بررسی قرار می گیرد. در مرحله بعد روایی سازه متغیرها و شاخصهای منتج از آنها با استفاده از آزمون تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار میگیرد. در نهایت با استفاده از مدل معادلات ساختاری که در حقیقت آمیزهای از نمودار تحلیل مسیر و تحلیل عاملی تاییدی است، به آزمون فرضیههای تحقیق پرداخته میشود.
۱-۲-۸-۳ آزمون کولموگروف- اسمیرنوف
این آزمون جهت بررسی ادعای مطرح شده در مورد توزیع دادههای یک متغیر کمی مورد استفاده قرار میگیرد. پیش از انجام آزمونهای آماری باید مشخص کنیم که آیا دادهها از یک جامعه نرمال به دست آمدهاند یا خیر. اگر متغیرها دارای توزیع نرمال باشند، آنگاه با آزمونهای مطرح شده در آمار پارامتری میتوان به آزمون فرضیههای تحقیق پرداخت. اما اگر متغیرها غیر نرمال باشند، باید از آزمونهای ناپارامتری استفاده نمود. آزمون فرض نرمالتی به شکل زیر مطرح میشود.
H0: داده ها نرمال هستند (داده ها از جامعه نرمال آمدهاند)
H1: داده ها نرمال نیستند (داده ها از جامعه نرمال نیامدهاند)
اگر مقدار سطح معنیداری کوچک باشد (کمتر از مقدار خطای ۰۵/۰)، فرض صفر یعنی نرمالتی رد میشود و برای آزمون فرضیهها باید از آمار ناپارامتری استفاده نمود و در غیر این صورت، فرض صفر رد نمیشود و در نتیجه دادهها دارای توزیع نرمال هستند و میتوان برای بررسی آنها از آزمونهای پارامتری مناسب استفاده نمود.
۲-۲-۸-۳ آزمون تی تک نمونهای
برای شاخصهای نرمال از آزمون پارامتری تی تک نمونهای استفاده مینماییم. این آزمون به صورت زیر بیان می گردد:
H0 =میانگین امتیازات داده شده به وضعیت شاخصهای ارزیابی سطح رضایتمندی بازدیدکنندگان موزهها بزرگتر یا مساوی ۳ است.
H1 = میانگین امتیازات داده شده به وضعیت شاخصهای ارزیابی سطح رضایتمندی بازدیدکنندگان موزهها کمتر از ۳ است.
در تمامی آزمونها اگر مقدار سطح معنیداری (Sig) بزرگتر از سطح خطا (۰۵/۰) باشد را نتیجه میگیریم و در صورتیکه سطح معنیداری (Sig) کوچکتر از سطح خطا (۰۵/۰) باشد را نتیجه میگیریم.
۳-۲-۸-۳ آزمون فریدمن
از آزمون فریدمن برای بررسی یکسان بودن اولویت بندی (رتبه بندی) تعدادی از متغیرهای وابسته استفاده میشود. فرض صفر بیان میکند که میانگین رتبهها یکسان هستند و فرض مقابل بیان میکند که حداقل دو عامل وجود دارند که دارای میانگین رتبه متفاوت هستند. این آزمون به شکل زیر بیان می شود.
H0 = میانگین رتبه تمام متغیرها یکسان است
H1 = حداقل دو متغیر وجود دارد که دارای میانگین رتبه متفاوت هستند
اگر مقدار سطح معنی داری کوچک باشد (کمتر از مقدار خطای ۰۵/۰)، فرض صفر رد میشود. یعنی حداقل دو متغیر یا شاخص وجود دارند که دارای میانگین رتبه متفاوت هستند. برای رتبه بندی این شاخصها میتوان از میانگین رتبه آنها استفاده نمود که البته روش کاملا صحیحی نیست. اگر مقدار سطح معنی داری بزرگ باشد (بزرگتر از مقدار خطای ۰۵/۰)، فرض صفر رد نمیشود و میانگین رتبه تمام متغیرها یا شاخصها یکسان است و نمیتوان به رتبه بندی آنها پرداخت.
۴-۲-۸-۳ تحلیل عاملی تاًییدی
تحلیل عاملی تشکیل شده از مجموعهای از روشهای آماری که هدفش ساده کردن یک مجموعه پیچیده از دادههاست. در علوم اجتماعی، تحلیل عاملی در مورد همبستگی بین متغیرها به کار میرود. در ادبیات، تحلیل عاملی اساسا یک عامل، یا سازه است و بیان موجز و فشردهای از روابط میان مجموعهای از متغیرها میباشد. به عبارت دیگر یک عامل، سازهای است که به طور عملیاتی بوسیله بارهای عاملی خود تعریف میشود و بارهای عاملی، همبستگی یک متغیر با یک عامل است (کلاین، ۱۳۸۱).
در ابتدا تحلیل عاملی صرفا یک روش اکتشافی آماری بود. اما اخیرا این امکان بوجود آمد که با استفاده از تحلیل عاملی بتوان به آزمون فرضیه پرداخت. این روش را یورسکوک ابداع کرد و نام آن را تحلیل عاملی تاًییدی گذاشت. در این روش براساس مطالعات قبلی با نظریههای مرتبط با همبستگیهای عاملی متغیرها، فرضیهسازی میشود. سپس تا جائیکه ممکن است به برازندن[۶۷] (جور) کردن این همبستگیها در ماتریس هدف میپردازد (کلاین، ۱۳۸۱).
تحلیل عاملی تاًییدی در واقع یک آزمون نظریه است که درآن پژوهشگر تحلیل خود را با یک فرضیه قبلی آغاز میکند. این مدل که مبتنی بر یک شالوده تجربی و نظری قوی است، مشخص میکند که کدام متغیرها با کدام عاملها و کدام عاملها با یکدیگر همبسته میشود. برای ارزشیابی روایی سازه نیز یک روش قابل اعتماد به پزوهشگر عرضه میکند تا از این طریق بتواند به گونه بارزی فرضیههایی درباره ساختار عاملی دادهها که ناشی از یک مدل از پیش تعیین شده با تعداد و ترکیب مشخصی از عاملهاست، بیازماید. روش تاًییدی بعد از مشخص کردن عاملهای پیش تجربی، از طریق تعیین برازندگی مدل عاملی از پیش تعیین شده، تطابق بهینه ساختارهای عاملی مشاهده شده و نظری را برای مجموعه دادهها آزمون میکند (هومن، ۱۳۸۰).
۹-۳ خلاصه فصل سوم
در این فصل به تشریح جامعه و نمونه آماری، روش نمونه گیری و روش تحقیق مورد استفاده پرداخته شده است. سپس، پرسشنامهای برای سنجش مدل پیشنهادی تحقیق طراحی شده است. نمونه این پرسشنامه در ضمایم تحقیق آمده است. پایایی و روایی پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد نمونه مورد نیاز با استفاده از فرمول کوکران، ۳۸۵ نفر تعیین شده است.
در ادامه، این پرسشنامهها در میان نمونه آماری مورد نظر پخش شد و پس از جمع آوری پرسشنامهها، از آمار توصیفی برای بررسی متغیرهای جمعیت شناختی و در بخش آمار استنباطی به منظور آزمون فرضیهها، از آزمونهای کولموگروف- اسمیرنوف، آزمون تحلیل عاملی تاییدی، آزمون تی تک نمونهای و آزمون فریدمن استفاده شده است. قابل ذکر است که تحلیلهای آماری فوق به کمک نرم افزار LISREL & SPSS انجام شده است.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
۱-۴ مقدمه
تجزیه و تحلیل دادهها فرایندی چند مرحلهای است که طی آن دادههایی که از طریق بکارگیری ابزارهای جمع آوری در نمونه (جامعه) آماری فراهم آمدهاند خلاصه، کدبندی، دسته بندی و… و در نهایت پردازش میشوند تا زمینه برقراری انواع تحلیلها و ارتباطها بین این دادهها به منظور آزمون فرضیهها فراهم آید. در این فرایندها، دادهها هم از لحاظ مفهومی و هم از جنبه تجربی پالایش میشوند و تکنیکهای گوناگون آماری نقش بسزایی در استنباطها و تعمیم های بعدی دارند (خاکی، ۱۳۸۷).
تجزیه و تحلیل اطلاعات به عنوان مرحلهای علمی از پایههای اساسی هر پژوهش علمی به شمار میرود که به وسیله آن کلیه فعالیتهای پژوهش تا رسیدن به نتیجه، کنترل و هدایت میشوند. در این فصل نیز به توصیف دادههای پژوهشی و تجزیه و تحلیل دادههایی که به وسیله پرسشنامه از افراد نمونه گردآوری شدهاند پرداخته خواهد شد و سپس به هر یک از فرضیات پاسخ داده میشود.
۲-۴ توصیف ویژگیهای جمعیت شناختی اعضای نمونه
به منظور شناخت بهتر ماهیت جامعهای که در پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته است و آشنایی بیشتر با متغیرهای پژوهش، قبل از تجزیه و تحلیل دادههای آماری، لازم است این دادهها توصیف شود. همچنین توصیف آماری دادهها، گامی در جهت تشخیص الگوی حاکم بر آنها و پایهای برای تبیین روابط بین متغیرهایی است که در پژوهش بکار میرود(حافظ نیا، ۱۳۸۹).
yle="box-sizing: inherit; width: 1104px;" width="531">
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 01:34:00 ق.ظ ]
|