متن کامل – رابطه هوش هيجاني و رضايت شغلي با رفتار شهروندي سازمانی- قسمت 15 |
دانلود متن کامل این پایان نامه در سایت abisho.ir |
منابع مهم اطلاعاتی، انگیزشی و مدیریتی مورد استفاده قرار ميگیرند. این روند پردازش اطلاعات شامل توجه به هیجان ها، پردازش و ارزیابی صحیح هیجانها و نظم بخشی سازمان یافته هیجانها است.
چنین نگاهی به هوش هیجانی توسط قربانی و همکاران (2000) در ایران و آمریکا مورد بررسی قرار گرفته است. بر مبنای یافتههای این پژوهش چهار مولفه هوش هیجانی طی مراحل توجه، پردازش و برون داد در هر نمونه ایرانی و آمریکایی نشان داده شده است.
2-8-7- برخی از مدلهای هوش هیجانی
مدل بار ـ آنبارـ آن (1996) با ساخت یک مقیاس 133 ماده ای، مفهوم بهره هیجانی[73] را مطرح کرد. با این مقیاس مجموعه وسیعی از صفات مختلف مانند خودآگاهی هیجانی خود شکوفایی، خوشبینی، استقلال، مسئولیت اجتماعی، تحلیل استرس و احساس خوشبختی سنجیده ميشود. او براین اساس هوش هیجانی را به عنوان یک مجموعه از ظرفیت ها، قابلیتها و مهارتهای غیر شناختی ميداند که تواناییهای فرد را در برخورد موفقیت آمیز با مقتضیات و فشارهای محیطی، بالا ميبرد (بار ـ آن و پاکر، 2000).
بار ـ آن در کارهای بعدی خود مفهوم بهره هیجانی را گسترش ميدهد و در پنج مولفه آن را سازمان ميبخشد. پپنج مولفه هوش هیجانی از نظر بار ـ آن به شرح ذیل ميباشد:
الف) بهره هیجانی درون شخصی [74]که به اجزایی از قبیل خودآگاهی، شکوفایی و استقلال تقسیم ميشود.
ب) بهره هیجانی بین شخصی[75] که شامل همدلی، روابط بین فردی و مسئولیت پذیری اجتماعی ميباشد.
ج) بهره هیجانی قابلیت سازش یافتگی [76]که اجزای آن عبارتند از انعطاف پذیری آزمون واقعیت و توانایی حل مساله
د) بهره هیجانی مدیریت استرس[77] که کنترل تکانه و تحمل استرس را در بر ميگیرد.
ه) بهره هیجانی خلق عمومی[78] کهبه اجزایی مانند امیداوری و شادمانی تقسیم ميگردد.
رویکرد بار ـ آن به دلیل پشتوانه نه چندان محکم و استفاده از مفاهیم سنتی روان شناسی توجه چندانی در محافل علمی کسب نکرده است و تنها مفهوم بهره هیجانی او مورد توجه سازمانهای تجاری قرار گرفته است (قربانی و همکاران، 1381). با این حال مقیاس بهره هیجانی بار ـ آن به خوبی با ساختار نظری وی همخوان است و خرده مقیاسهای پایانی خوبی نشان داده اند (آستین و همکاران، 2005).
مدل گلمن
گلمن (1995) در کتاب عمومی و غیر تخصصی، به تفضیل درباره هوش هیجانی بحث کرده و آن را در سطح گسترده ای معرفی کرده است. او تعداد از مهارتهای ارتباطی و اجتماعی را که با درک و ابزار هیجانها هم بسته است، به عنوان مولفههای هوش هیجانی معرفی مينماید. گلمن چارچوب مورد نظر خود را در سال 1998 مورد تجدید نظر قرار ميدهد و آن را به صورت زیر معرفی ميکند :
الف) خودآگاهی[79] : شامل مواردی چون آگاهی هیجانی و اعتماد به نفس
ب) خود نظم بخشی[80] : شامل مواردی چون خود کنترلی و نوآوری
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 04:35:00 ق.ظ ]
|