شناسایی و اعتبارسنجی معیارها و شاخص های ارزیابی کیفیت و نفوذ مقاله … |
نسبت بالای مقالات مروری نشریه
علم سنجی
11
شاخص ضریب نفوذ مجله
علم سنجی
12
ایجین فاکتور
علم سنجی
2-1-13. معیارهای ارزیابی ظاهری
مقدمه
موفقیت در انتشار مقالههای علمی و پژوهشی علاوه بر اینکه حاصل بهرهمندی مولف آن از دانش تخصصی دربارۀ موضوع مورد مطالعه است از تسلط برمبانی نگارش و ممارست وی در امرنگارش نیز حاصل میشود. در این بخش مهمترین عناصر تشکیل دهندۀ یک مقالات علمی معرفی میشوند. این مولفهها متفاوت درحوزه موضوعی مقالات درتمامی انواع آنها مشترک هستند .این مؤلفهها در مجموعه ساختار یک مقاله را تشکیل میدهند.
نگاهی به مجلات علمی نشان میدهد که اغلب مقالهها علمی و پژوهشی از ساختاری مشابه با طرح ارائه شد در جدول پیروی میکنند. این طرح از بیست مؤلفه تشکیل شده است ولی بدیهی است که همۀ مقالهها شامل تمام یا بیشتر مؤلفه نبوده و ممکن است دربعضی از مقالات فقط ادعا باشد. برای مثال دربعضی از موارد بیان مسئله، هدف و پرسش پژوهش میتواند در مقدمۀ مقاله مطرح شوند. در پژوهش حاضر پس از مطالعه مقالات مربوط به ارزیابی ظاهری مقالات با توجه به معیارهای ارائه توسط منصوریان (1388) معیارهای زیر ارائه میگردد:
اصالت موضوع[46]: در ارزیابی و امتیاز دهی به مقاله های علمی اصالت موضوع یکی از امتیازهای آن محسوب میشود.اهمیت موضوع پژوهش ونو بودن آن را که در متن منعکس شدهاست، نشان میدهد.(منصوریان، 1388) اصالت موضوع را نمی توان بدون داشتن تخصص درحوزه مقاله مورد بررسی قرار داد، پس جزء معیارهای ارزیابی ظاهری این پژوهش قرار نمی گیرد، بدلیل عدم تخصص علمی نویسنده در حیطه دانش هستهای
عنوان: نخستین بخش هرمقاله که توسط خوانندگان دیده میشود، عنوان است. معمولاً نیز نخستین قضاوت خواننده دربارۀ محتوای مقاله از مطالعۀ عنوان حاصل میشود. عنوان مقاله، که در واقع هویت مقاله و هدف آن را به نمایش میگذارد، باید روشن، گویا، جامع و تا حد ممکن مختصر باشد( موحد، 1387: 53).
چکیده: هدف از تهیۀ چکیده فراهم آوری تصویری کلی در خصوص محتوای مقاله است. کارکرد چکیده آن است که به خواننده در تصمیمگیری برای مطالعۀ متن اصلی یا عدم مطالعۀ آن کمک میکند (ابوالحسنی،1381: 62).
کلید واژه: انتخاب کلیدواژه مناسب در مقاله احتمال بازیابی بیشتر مقاله را توسط دیگران افزایش میدهد و در نتیجه به دریافت بیشتر استناد به مقاله کمک میکند(فتوحی،1385: 129).
مقدمه: کارکرد مقدمه آماده سازی ذهن خواننده برای ورود به بحث اصلی و تبیین اهمیت مقاله است. در مقدمۀ مقاله، نویسنده باید با توجه به نیاز و سطح مخاطبان و ضمن پرهیز از حاشیه پردازی، مدخلی برای به بحث اصلی باز کند.(منصوریان، 1388).
بیان مسئله[47]: تبیین دقیق و روشن مسئلهای که انگیزه اصلی نگارش یک مقاله و اجرای طرح پژوهشی مورد نظر بوده، اهمیت ویژهای دارد. موفقیت مسئله به موفقیت مقاله کمک میکند و بی توجهی به آن نیز رغبت خواننده را در ادامۀ مطالعه مقاله کاهش خواهد داد ( موسی پور و علوی، 1385: 26).
تبیین هدف/ اهداف پژوهش[48]: یکی از نخستین پرسشهای که پس از انتخاب یک مقاله بر اساس عنوان آن در ذهن خوانندگان شکل میگیرد، کسب آگاهی نسبت به هدفی است که مقاله دنبال میکند و هدفی که پژوهش مربوط به آن دنبال کرده است( منصوریان، 1388).
پرسش/ پرسشهای پژوهش[49]: هر پژوهشی در صدد پاسخگویی به پرسش یا پرسشهای است که متناسب با هدف پژوهش تدوین شدهاست( موسی پور و علوی،1385: 36).
پیشینۀ پژوهش[50]: دلایل زیادی برای اشاره به پیشینۀ پژوهش وجود دارد که از جمله آن میتوان به این موارد اشاره کرد: نشان دادن پیوند پژوهش حاضر با پژوهشهای پیشین، نشان دادن احاطۀ نویسنده به حوزۀ موضوعی مورد مطالعه و رهنمون ساختن خواننده به مطالعۀ منابع بیشتر به تصویر کشیدن رویکردهای حاکم بر حوزۀ موضوعی مورد نظر را ترسیم ارتباط آنها با رویکرد مقاله( منصوریان، 1388).
معرفی پروژۀ تحقیق[51]: تبیین ویژگیهای پروژۀ اجرا شده و آنچه که باید دربارۀ آن به خواننده گفته شود( همان، 1388)
روششناسی پژوهش[52]: اجرای هر طرح پژوهشی مستلزم به کارگیری یک روش شناسی مناسب است که پژوهشگر را به اجرای طرح مورد نظر و پاسخ گویی به پرسشهای پژوهشی قادر میسازد. تبیین دقیق روش مورد استفاده و دلایل انتخاب آن از ویژگی های مهم هرمقالۀ علمی محسوب میشود( همان، 1388)
ابزارهای گردآوری و تحلیل داده[53]: اشارۀ مختصر به روش گردآوری و تحلیل دادهها برای خوانندگان بسیار مفید خواهد بود و فرصتی برای آنان فراهم خواهد آمد که ضمن آشنایی با روش پژوهش گزارش شده از دلایل نتایج بدست آمده آگاه شوند( موسی پور و علوی،1385: 82-83).
جامعه پژوهش[54]: لازم است که در یک مقالۀ علمی جامعۀ پژوهش و ویژگیهای آن به دقت و در عین حال به اختصار بیان شود.
محدوده و محدویتهای پژوهش[55]: اشاره به محدویتهای مطالعه به محقق کمک میکند با نگاهی نقادانه پژوهش خود بنگرد و نتایج بدست آورده را بهتر تفسیر کند، ذکر محدویتها، تصویر روشنتری از محیط پژوهش برای خوانندگان ترسم میشود( ابوالحسنی، 1381: 88).
بحث و نتیجه گیری[56]: انتظار میرود نویسنده در این به پرسشهای پژوهش پاسخ دهد و برداشت نهایی خود را ارائه دهد( همان:85).
پیشنهاد/ پیشنهادها برای انجمن پژوهش آینده: معمولاً مقالات علمی با ارائه پیشنهادهایی برای پژوهشهای بعدی به پایان میرسند. برای گشودن افق تازه برای سایر محققان ارائه میشود.
تقدیر و تشکر[57]: معمولاً در پایان مقالات علمی به نام افراد یا سازمانهایی که به نحوی در اجرای پژوهش گزارش شده نقش داشتهاند، اشاره میشود(فتوحی، 1385: 138).
منابع[58]: تمامی منابعی که در پژوهش به نحوی مورد استفاده شده اند باید با ذکر مشخصات کتابشناسی و براساس شیوهنامۀ مجلۀ مورد نظر تدوین شوند.
پیوستها[59]: چنانچه ارائه اطلاعات تکمیلی مثل پرسشنامه و موارد مشابه بتواند به تبیین بیشتر مقاله کمک کند، لازم است موارد مذکور به صورت به پیوست به مقاله افزوده شوند(منصوریان،1388).
دانلود کامل پایان نامه در سایت pifo.ir موجود است. |
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 04:32:00 ق.ظ ]
|