سامانه پژوهشی – بررسی رابطه کیفیت سیاست افشاء پیش بینی سود مدیریت و هزینه حقوق صاحبان سهام- قسمت ۳۳ |
برای دانلود متن کامل این فایل به سایت torsa.ir مراجعه نمایید. |
استفاده کنندگان فراهم سازد (ملکیان، ۱۳۷۶). هندریکسن وونبردا (۱۹۹۱) درتعریف افشاءآورده اند:” افشادرحالت کلی به معنای انعکاس اطلاعات است.اماحسابداران ازاین واژه معنای محدود تری رادرنظرمی گیرند وآنرا به معنای انعکاس اطلاعات مالی واحد تجاری درقالب گزارشهای مالی می دانند،که معمولاًبه صورت سالیانه ارائه میشود. ریاحی بلکویی(۱۳۸۱) افشارادربرگیرندهی اطلاعاتی می داند که برای سرمایه گذار معمولی مفید واقع شود وموجب گمراهی خواننده نگردد. به صورتی آشکارتر،اصل افشا بدین معنی است که هیچ اطلاعات مهم مور توجه وعلاقه سرمایه گذار معمولی،نبایدحذف ویاپنهان شود(ریاحی بلکویی، ۱۳۸۱). ولک و همکاران (۱۳۸۷) افشارادربرگیرنده یا اطلاعات مالی مربوط، اعم ازاطلاعات داخل وخارج ازصورتهای مالی میدانند. همچنین افشای اطلاعات بودجه ای رابه عنوان یکی ازموارد افشای خارج ازمتن صورتهای مالی،معرفی میکنند. ولک و همکاران (۱۳۸۷) در این پژوهش از تئوری نمایندگی[۷۶]برای تعیین عوامل مؤثر بر افشاء داوطلبانه نسبت های مالی استفاده می شود. تئوری نمایندگی مربوط به رابطه بین مالکان (ذینفعان) و مدیران (کارگزاران) شرکت است. مبنای زیربنایی تئوری نمایندگی این است که یک طرف (ذینفعان) طرف دیگر (کارگزاران) را می گمارد تا خدماتی را از طرف آنان انجام دهند و همزمان اختیارات تصمیم گیری از طرف ذینفعان به گارگزاران تنفیذ می گردد. این نظریه تعارض بین مدیران و سهامداران را تحلیل می کند. بنابراین این تئوری برای شرکت های سهامی عام که مالک آن سهامداران متعدد بوده و توسط تیم مدیریتی که توسط سهامداران منصوب می شوند، صدق می کند.شواهد در تحقیقات پیشین نشان دهنده این است که افشاء تأثیر مثبتی بر شرکت و سهامداران دارد. مطالعات متعددی تئوری نمایندگی را در توضیح سطح افشاء توسط شرکت ها بکارگرفته اند. در این مطالعات پیشنهاد شده است که افشاء داوطلبانه و اجباری مشکل عدم تقارن اطلاعاتی را کاهش می دهد و از اینرو فرآیند تصمیم گیری را بهبود می بخشد. باید توجه داشت که علیرغم منافع و کارکردهای آشکارای افشاء میزان تحقیقات در زمینه افشاء داوطلبانه نسبت های مالی هنوز ناچیز است. بنابراین این پژوهش به بررسی عواملی که شرکت را برای افشاء داوطلبانه نسبت های مالی در گزارش های سالانه ترغیب می کند، می پردازد.بنابر چارچوب های مفهومی که در دهه های اخیر توسط مراجع تدوین کننده استانداردها و مبانی نظری حسابداری تدوین شده، هدف اصلی حسابداری و گزارشگری مالی عبارت از ارائه اطلاعات سودمند برای تصمیم گیری اقتصادی توسط استفاده کنندگان صورت های مالی است. تدوین کنندگان استانداردها و مبانی نظری حسابداری و گزارشگری مالی اطلاعاتی را برای تصمیم گیری اقتصادی سودمند می دانند که دارای ویژکی های کیفی مشخصی باشند. از منظر چارچوبهای مفهومی حسابداری کیفیت گزارشگری و افشاء زمانی متناسب با اخذ تصمیمات اقتصادی بهینه است که اطلاعات، مربوط، قابل اتکا، قابل فهم و قابل مقایسه باشند. در تدوین چارچوب های مفهومی فرض شده است برخورداری از ویژگی های کیفی باعث بهبود کیفیت گزارشگری مالی و افشاء شده و موجب تأثیرگذاری اطلاعات بر دیدگاه های تصمیم گیرندگان در رابطه با گزینه های پیش رو(سودمند بودن در تصمیم گیری های اقتصادی) می شوند.
۵-۲ فرضیات و نتایج آزمون ها
هدف اصلی در این پژوهش بررسی افشای سیاست پیش بینی درآمد و هزینه ی حقوق صاحبان سهام جاری و افشای سیاست پیش بینی درآمد و هزینه ی سرمایه سهام آتی می باشد.به منظور بررسی دقیق تاثیر هر یک از عوامل بر متغیرهای وابسته، هر یک از این مولفه ها در فرضیه ای مستقل به شرح زیر در نظر گرفته شده ومورد آزمون قرار گرفت:
فرضیه اول: بین سیاست کیفیت سود پیش بینی شده توسط مدیریت و هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه ی معناداری وجود دارد.
فرضیه دوم: بین عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه ی حقوق صاحبان سهام رابطه ی معناداری وجود دارد.
در تحقیق حاضر مدل زیر به عنوان مدل پایه تحقیق برای آزمون فرضیه ها تدوین گردید:
نتایج کلی آزمون فرضیات با استفاده از روابط مختلف در جدول ۵-۱ ارایه شده است.
جدول ۵-۱ نتایج آزمون فرضیه های تحقیق
فرضیه | نوع رابطه |
فرضیه اول | معکوس |
فرضیه دوم | مستقیم |
مقایسه نتایج
شرکتهایی که سود آنها با کیفیت است ریسک پایین تری برای جلب نظر سرمایه گذاران به منظور تامین مالی دارند. از اینرو تامین کنندگان منابع شرکتها به دنبال سرمایه گذاری در شرکتهایی هستند که واجد سودهای با کیفیت می باشند. در واقع ورود سرمایه و تامین مالی برای موسسات و شرکتهایی که سودهای با کیفیتی دارند آسانتر است زیرا یک اطمینان منطقی در سرمایه گذاران برای کسب بازده مورد نظر را به وجود می آورند. از طرفی شرکتهایی که سودهایی با کیفیت پایین یا بی کیفیت را تجربه می کنند برای جلب نظر سرمایه گذاران می بایست نرخ بازده بالاتری را نسبت به سایر شرکتها برای ایشان تامین کنند، از این رو نرخ بازده از دید سرمایه گذاران و تامین کنندگان منابع مالی و نرخ هزینه سرمایه از دید شرکتها و موسسات افزایش می یابد.نتایج به دست آمده از آزمون دو فرضیه مطرح شده در این تحقیق توضیحات ارائه شده را تائید می کند.
۵-۳پیشنهادهای مبتنی بر نتایج تحقیق
به سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار توصیه می شود در شرکتهایی سرمایه گذاری کنند که دارای سیاست پیش بینی سود بهتری هستند.
سرمایه گذاران توجه داشته باشند که کیفیت سود شرکتها برهزینه سرمایه تاثیر دارد.به گونه ای که سودهای با کیفیت با هزینه سرمایه پایین تر و سودهای با کیفیت پایین با هزینه سرمایه بالاتر در ارتباط است.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 03:09:00 ق.ظ ]
|