ارعاب و جلوگیری عمومی‌جرم؛

مجازات‌ها با ایجاد ترس در توده‌ی مردم مانع می‌شوند تا دیگران همان جرم را در آینده مرتکب شوند.البته تأثیر مجازات‌ها از نظر جلوگیری جرم بیش از آنکه مربوط به ترس از صدمه‌ی احتمالی ناشی از مجازات (مثل چند سال زندان) باشد، به واکنش اعضای جامعه نسبت به مشروعیت مجازات و وضع اجتماعی مجرم بستگی دارد، اگر جامعه جرمی را بد بداند و نسبت به آن واکنش نشان دهد، جنبه‌ی بازدارندگی جرم خیلی بیشتر از وقتی است که قانون، فعلی را جرم بداند ولی جامعه آن را ناپسند نداند؛ مثلاً در مورد فرار از مالیات اگرچه قانون آن را جرم شناخته، این فعل قبح زیادی در جامعه ندارد. به‌طور کلی میزان نفوذ و موفقیت نظام جزائی از نظر جلوگیری از ارتکاب جرم در آینده بستگی کامل و قطعی با میزان هماهنگی هنجار‌ها و مجازت‌های جزایی با ارزش‌های فرهنگی جامعه دارد.( صانعی ۱۳۷۶، ۱۶۰).
۲ -ارعاب و جلوگیری خصوصی از جرم
مجازات‌ها باعث می‌شوند مرتکب جرم به علت تحمل سختی و مشقت مجازات در آینده از ارتکاب جرم خودداری کند. البته در برخی موارد مجازات به ‌جای آنکه تأثیر بازدارنده داشته باشد، خود عامل بزهکاری می‌شود؛ صانع(صانعی،۱۳۷۶،۱۶۴ ) مثل سارق ناشی که با افتادن به زندان به سارق حرفه‌ای تبدیل می‌شود.
۳-اقدامات تأمینی ونقش بازدارندگی ازوقوع جرم تنها هدف اقدامات تأمینی پیشگیری ازوقوع جرم است. دلیل توسل به اقدامات تأمینی این است که گاهی واکنش عادی در مقابل جرم (مجازات‌ها) قادر به تأمین هدف پیشگیری از جرم مخصوصاً در مورد افراد غیر‌مسئول و نیمه‌مسئول نمی‌باشد.
اقدام تأمینی، بر مبنای حالت خطرناکی که فرد نشان می‌دهد استوار است؛ یعنی احتمال فراوانی وجود دارد که فرد مرتکب جرم شود، پس باید طوری عمل کرد که جرایم احتمالی واقع نشوند. (استفانی ۱۳۷۷،۶۱۰)
البته به نظر می‌رسد همانطور که عده ای از حقوقدانان اشاره کرده‌اند اقدامات تأمینی بر خلاف مجازات‌ها جنبه‌ی ارعابی نداشته باشد و هدفِ جلوگیری از طریق تربیت و… تحقق پیدا کند نه از راه ارعاب.( صانعی ۱۳۷۶،۱۸۹)
اقدامات تأمینی

 

دانلود متن کامل پایان نامه در سایت jemo.ir موجود است

به دو طریق از تکرار جرم جلوگیری می‌کنند:

 

  1. پیشگیری به وسیله‌ی درمان و بازسازگاری بزهکار

البته بازسازگاری جزء اهداف مجازات‌ها نیز به شمار می‌رود و تفاوت آن‌ دو فقط در نحوه‌ی به‌کارگیری آنهاست، در مجازات علاوه بر بازسازی بزهکاران از هدف‌های دیگر یعنی تاوان‌خواهی و ارعاب آنان غفلت نمی‌شود؛ حال آنکه در اجرای اقدامات تأمینی به‌شرط کفایت پیشگیری، فقط بازسازگاری مدنظر است، برای نمونه تدابیر تربیتی درباره‌ی اطفال بزهکار، ترک اعتیاد معتادان به مواد مخدر و الکل، اقدامات تأمینی بازسازگار‌کننده محسوب می‌شود.( اردبیلی ۱۳۸۸، ۲:۱۳۵).

 




 
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...