بررسی توانایی ویژگی های پنج گانه شخصیت و اعتقادات مذهبی در پیش بینی … |
H
ابعاد جسمی
I
انسان و طبیعت
J
بررسی روایی پرسشنامه
روایی محتوای آزمون اولیه توسط استادان و صاحب نظران حوزه علمیه قم گزارش شده است. علاوه بر این با روش تمایز گروه های شناخته شده، روایی سنجی توسط آذربایجانی (۱۳۸۲) انجام شد که نتایج حاکی از تمایز گروه ها در سطح معناداری ۰۰۱/۰< P بوده است.
برای بررسی روایی آزمون جهتگیری مذهبی بر اساس اسلام، از روایی سازه استفاده شده است. گزارش آذربایجانی (۱۳۸۲) در مورد روایی سازه بیانگر این است که براساس نتایج به دست آمده، در مورد عامل (۱R)، هر سه گروه دو به دو تفاوت معنادار دارند( در سطح معناداری ۰۰۰۱/۰= α). در مورد عامل (۲R) تفاوت معناداری مشاهده نمیشود (حتی در سطح معناداری «۰۵/۰<α»).
درمورد عامل® نیز تفاوت معنادار وجود دارد (در سطح معناداری «۰۰۰۱/۰= α»). درمورد(۱R) (عقاید ـ مناسک) میان هرسه گروه دو به دو تفاوت معنادار وجود دارد (درسطح معناداری ضریب آلفا معادل ۰۰۰۱/۰ و ضریب آلفا معادل ۰۴۴/۰). در مورد زیرمقیاس اخلاق (۲R) هیچ گونه تفاوت معنادار مشاهده نمیشود (ضریب آلفا بزرگتراز ۰۵/۰). درمورد ® (جهتگیری مذهبی اسلامی) در میان گروههای ۱ و ۲ (حوزه و دانشگاه تهران)، همچنین ۲ و ۳ (حوزه و دانشگاه آزاد) تفاوت معنادار وجود دارد؛ اما میان گروههای ۲ و ۳ (دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد) تفاوت معنادار مشاهده نمیشود (ضریب آلفا بزرگتر از ۰۵/۰).
بررسی پایایی پرسشنامه
پس از تأیید «اعتبار محتوایی» این پرسشنامه توسط متخصصان و صاحب نظران علوم دینی، اعتبار سازه آن نیز از طریق گروه نمونه ای به حجم ۳۷۸ نفر از دانشجویان، مورد تأیید علمی قرار گرفته و بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، پایایی آن ۹۳۶/۰ به دست آمده است. در این آزمون سه مقیاس R1وR2 و نهایتاً جهتگیری مذهبی کلّ R ارائه شده است. در بررسی اعتبار محتوایی مقیاس، از راه جمع آوری نظرات کارشناسان اسلامی، میزان آن ۷۷۵/۰ به دست آمد (آذربایجانی، ۱۳۸۲).
آذربایجانی (۱۳۸۲) درگزارش خود درباره سنجش اعتبار دو زیرمقیاس عقاید ـ مناسک (۱R) و اخلاق (۲R) ضریب آلفای کرونباخ، اعتبار (۱R) معادل ۹۴۷/۰ و اعتبار (۲R) معادل ۷۹۳/۰ گزارش نموده است. گزارش وی در مجموع ضریب آلفای کرونباخ جهتگیری مذهبی کلّ ® در سه حوزه عقاید ـ مناسک، و اخلاق را معادل ۹۳۶/۰ نشان میدهد. همچنین در پژوهش حاضر بر اساس نتایج حاصل از اجرای پرسشنامه ضریب آلفای کرونباخ برای جهتگیری مذهبی (کلّ) در سنجش اعتبار این مقیاس معادل ۸۴۴/۰ به دست آمد.
در ارتباط با پایائی این مقیاس، آذربایجانی (۱۳۸۲) با استفاده از روش آلفای کرونباخ پایایی زیر مقیاس عقاید- مناسک را ۹۵/۰ و زیر مقیاس اخلاق را ۷۹/۰ همچنین در مجموع پایایی آزمون ۶۶ سؤالی را با عنوان جهتگیری های مذهبی اسلامی۹۴/۰ گزارش کرده است. هاشمی (۱۳۸۵) پایایی این آزمون را از طریق آلفای کرونباخ مورد محاسبه قرار داد که برای زیر مقیاس عقاید و مناسک ۹۰/۰ و زیر مقیاس اخلاق ۶۷/۰ و در مجموع جهت گیری مذهبی ۸۸/۰ بدست آورده است. از آنجا که در پژوهش های گوناگون از این آزمون استفاده شده است مثل (آذربایجانی،۱۳۸۲؛ هاشمی،۱۳۸۵) در نتیجه این آزمون از اعتبار مناسب برخوردار است. در این پژوهش برای به دست آوردن پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است که ضریب آن در زیر مقیاس عقاید و مناسک ۸۲/۰ و زیر مقیاس اخلاق ۶۰/۰ و در مجموع جهت گیری مذهبی ۸۵/۰ بدست آمده است.
برای دانلود متن کامل این فایل به سایت torsa.ir مراجعه نمایید. |
مقیاس ها | محتوای مقیاس |
RI | عقاید مناسک |
R2 | اخلاقیات |
R3 | جهت گیری مذهبی اسلامی |
جدول ۳-۳ . مقیاس های آزمون جهت گیری مذهبی
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-09-21] [ 10:42:00 ب.ظ ]
|