ارزیابی تحمل به شوری ارقام مختلف سورگوم در مرحله گیاهچهای و ارتباط … |
۱۵
۳/۰
۹
۳۰
۲۰
۴/۰
۱۰
۲۵
۲۵
۵/۰
۱۱
۳-۵-۳ -۳ اندازهگیری قندهای محلول کل[۶۲] ((TSS
برای اندازه گیری قندهای محلول نیز از روش ایریگوئن[۶۳] و همکاران (۱۹۹۲) استفاده شد. بدین صورت که ابتدا به تعداد تیمارهای آزمایشی لولههای دربدار انتخاب گردید. بعد ۱/۰ میلیلیتر از عصاره الکلی انتخاب و داخل لوله آزمایش ریخته شد. سپس ۳ میلیلیتر آنترون تازه تهیه شده و به لوله آزمایش اضافه و به مدت ۱۰ دقیقه در حمام آب جوش قرار داده شد. برای تهیه آنترون، ۱۵۰ میلیگرم آنترون در ۱۰۰ میلیلیتر اسید سولفوریک ۷۲% (حجم/وزن= w/v ) حل شد. توجه شود که آنترون باید با توجه به تعداد نمونهها به صورت تازه در هر روز تهیه گردد. پس از خنک شدن نمونهها در محیط آزمایشگاه، میزان جذب نمونهها در طول موج ۶۲۵ نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر قرائت گردید. قبل از انجام مراحل فوق استانداردهایی از گلوکز با غلظتهای ۰، ۲۵، ۵۰، ۱۰۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ قسمت در میلیون (پی پیام) تهیه گردید و کلیه مراحل مذکور روی آنها انجام شد. سپس منحنی کالیبراسیون با استفاده از استاندارد گلوکز رسم و میزان قندهای محلول نمونهها بر اساس میلیگرم در هر گرم وزن تر برگ محاسبه گردید (ترکنژاد، ۱۳۷۸). قابل ذکر است که دستگاه با آنترون کالیبره میشود و آنترون هم مثل بقیه نمونهها باید در حمام آبجوش قرار بگیرد.
۳-۵-۴- مواد معدنی برگ
پهنکهای جوانترین برگهای باز شده بوتهها در هر کدام از گلدانها جدا گردیدند. نمونههای برداشت شده با آب مقطر کاملاً شسته شدند و به مدت دو روز در دمای ۷۰ درجه سانتیگراد در آون خشک شدند. سپس نمونههای خشک شده برگها با وزن متفاوت را توزین و در کوره با دمای ۵۰۰ درجه سانتیگراد به مدت ۵ ساعت خاکستر شدند. خاکستر مورد نظر را با اضافهکردن ۵ میلیلیتر اسیدکلریدریک ۲ نرمال روی گرم کننده قرار داده شد. با شروع جوشیدن، محلول حاصل را از کاغذ صافی عبور داده و حجم نمونهها با آب دو بار تقطیر شده به ۷۰ میلیلیتر رسانیده شد. سپس مقادیر سدیم و پتاسیم نمونههای برگی با استفاده از دستگاه فلیمفتومتر برحسب میلیگرم بر گرم وزن خشک قرائت گردید، و اعداد قرائت شده بهوسیله مقایسه با نمودار حاصل از نمونههای استاندار تعدیل شدند (پترسون[۶۴] و همکاران، ۱۹۸۴). کلسیم و منیزیم نیز با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازهگیری شدند.
۳-۵-۴-۱- طرز تهیه استاندارد پتاسیم
۴۷۷/۰ گرم نمک کلرید پتاسیم ((KCl اندازهگیری و در ارلن ریخته شد. سپس با آب مقطر حجم آن به ۵۰۰ میلی لیتر رسانیده شد. برای بدست آوردن محلول استاندارد ، باید محلول را به نسبت ۱:۵۰ رقیق کرد (حجم ۵۰۰ میلی لیتر). بنابراین ۴۷۷/۰ گرم KCl شامل ۲۵/۰گرم پتاسیم است.
وزن مولکولی کلریدپتاسیم (۵۶/۷۴ گرم بر مول)
وزن اتمی پتاسیم (۱/۳۹ گرم بر مول)
) ۴۷۷/۰ × ۱/۳۹ ( / ۵۶/۷۴=۲۵/۰
لذا در ۵۰۰ میلیلیتر محلول ۲۵۰ میلیگرم پتاسیم وجود دارد و یا به عبارت دیگر محلول ۵۰ میلیگرم پتاسیم در ۱۰۰ میلیلیتر آب میباشد. با استفاده از رقیق کردن با نسبت ۱:۵۰ محلول استاندارد بدست میآید که غلظت استاندارد معادل یک میلیگرم پتاسیم در ۱۰۰ میلیلیتر آب میباشد.
۳-۵-۴-۲- طرز تهیه استاندارد سدیم
۶۳۷/۰ گرم نمک کلریدسدیم خالص را وزن کرده و درون یک بالن حجمی ریخته و به حجم ۵۰۰ میلیلیتر میرسانیم.
وزن مولکولی نمک طعام (۶۴/۵۸ گرم بر مول)
وزن اتمی سدیم (۲۳ گرم بر مول)
) ۶۳۷/۰ × ۲۳ ( / ) ۶۴/۵۸ (= ۲۵/۰
لذا در ۵۰۰ میلیلیتر محلول ۲۵۰ میلیگرم سدیم وجود دارد و یا به عبارت دیگر، محلول حاوی ۵۰۰ میلیگرم سدیم در یک لیتر آب میباشد.
۳-۵-۵- تجزیه و تحلیل دادههای آزمایش اول
تجزیه دادهها با استفاده از نرمافزار SAS 9.1 صورت گرفت. مقایسه میانگین برهمکنش فاکتورها به روش LSmeans انجام شد. اجزای تشکیلدهنده واریانس با استفاده از امید ریاضی میانگین مربعات تجزیه مرکب در قالب طرح آماری فاکتوریل کامل تصادفی برآورد و سپس قابلیت توارث، ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنتیکی محاسبه گردیدند (نعمتزاده و کیانی، ۱۳۸۳). به منظور محاسبه قابلیت وراثت پذیری عمومی از روابط زیر استفاده گردید )نعمت زاده و کیانی، ۱۳۸۳).
تجزیه واریانس طرح فاکتوریل کامل تصادفی برای صفات مورد بررسی
yle="box-sizing: inherit; width: 1104px;" width="531">
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 12:46:00 ق.ظ ]
|