ارائه ی مدل برنامه ریزی استراتژیک برای جاذبه های گردشگری( مطالعه موردی … |
جیرفت
۲۷۷۷۴۸
۱۲۱۹۸۸
۱۵۵۷۶۰
۱۴۰۸۳۶
۱۳۶۹۱۲
۶۸۶۶۱
استان
۲۹۳۸۹۸۸
۱۶۸۹۹۸۸
۱۲۴۹۱۴۶
۱۴۸۲۳۳۹
۱۴۵۶۶۴۹
۷۸۶۴۰۰
۳-۱۱-۲-۲- پیشینه تاریخی
گذر رودخانه هلیل از شهرستان جیرفت این نوید را می داده است که این منطقه تمدن بزرگ و کهن را در خود پنهان کرده است. وجود رود ها و جغرافیای ویژه با بخش های کوهستانی و دشت، منابع خاکی شرایط مناسبی را برای زیست گیاهی و جانوری فراهم آورده و این نکته را تایید می کند که در طول تاریخ یکی از مراکز زیست محیطی به شمار می آمده است.
کاوش های باستان شناسی نشان داده است که خواستگاه تمدن بشری آنگونه که گمان می رفت، نه در جنوب بین النهرین بلکه در جنوب شرق ایران واقع در کناره های هلیل رود بوده است.
موید این موضوع وجود تپه های باستانی کنار صندل بوده که نتیجه نخستین فصل حفریات و مطالعات بر روی اشیاء عتیقه نشان داد که این آثار به نیمه نخست هزاره ی سوم قبل از میلاد تعلق داشته و این منطقه بزرگتری مرکز تولیدات سنگی و فلزگری در تمامی شرق بوده است.
۳-۱۲- تبیین وضع موجود بخش های اقتصادی- اجتماعی شهرستان جیرفت
۳-۱۲-۱- ویژگی ها و شاخص های اقتصادی تولیدی شهرستان
۳-۱۲-۱-۱ -بخش کشاورزی و منابع طبیعی
با توجه به شرایط آب و هوایی که در واقع یک گلخانه طبیعی برای محصولات کشاورزی می باشد. امکان کاشت و بهره برداری محصولات گوناگون کشاورزی را فراهم آورده است. سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی این شهرستان ۶۴۳۹۵هکتار با میزان تولیدی معادل ۱۰۱۶۳۸۹تن می باشد که ۶۱٫۶ درصد به به سطح زیر کشت محصولات زراعی و مابقی به کشت کحصولات باغی اختصاص دارد.
از عمده محصولات زراعی این شهرستان می توان به غلات، سبزیجات سیب زمینی و گوجه فرنگی از بیشترین سطح زیر کشت برخوردار بوده اند و این شهرستان یکی از مناطق مستعد تولید سیب زمینی در استان شناخته شده است به طوریکه تولید سیب زمینی سیب زمینی و پیاز در منطقه درقالب طرح استمرار یکی از راهکارهای دولت برای تأمین این محصولات در زمان کمبود آنها در کشور است.همچنین در بین محصولات جالیزی خیار بالاترین سطح زیر کشت را دارد.
میزان تولیدات محصولات باغی شهرستان جیرفت ۱۷۲۱۳۱تن می باشد و با سهمی معادل ۱۲٫۳۷درصد از کل تولیدات باغی استان رتبه دوم را به خود اختصاص داده است، بیشتریت تولیدات باغی این شهرستان به مرکبات و خرما اختصاص دارد، شهرستان جیرفت در زمینه تولید محصول، در تولید مرکبات با ۱۷٫۷۲درصد سهم رتبه دوم و در تولید خرما با ۸٫۵۴ درصد سهم جایگاه چهارم استان را به خود اختصاص داده است
۳-۱۲-۱-۲- منابع طبیعی
در سال ۱۳۹۰ پارک ها و ذخیره گاه های جنگلی شهرستان جیرفت ۳۵۳ هکتار می باشد که ۳۰۰ هکتار مربوط به پارک های جنگلی و مابقی ذخیره گاه های جنگلی می باشد۰
مساحت جنگل های مصنوعی شهرستان ۵۱۰ هکتار می باشد و در مجموع جمع عرصه های جنگلی شهرستان ۸۶۳ هکتار می باشد۰در حال حاضر مساحت مراتع شهرستان جیرفت ۴۲۵۵۹۰٫۲۲ میلیون هکتار می باشد۰دام و بهره برداری بی واسطه از منابع مرتعی و سایر منابع محیطی در دسترس ، مبنای اصلی اقتصاد ومعیشت عشایر است که نقش تعیین کننده ای در این شیوه زندگی و نیز فعالیت های اقتصادی و اجتماعی آن ایفا می کند۰
جریان کوچ بارزترین ویژگی زندگی عشایر است براساس آخرین سرشماری عشایری در سال ۱۳۸۷ جمعیت معادل ۲۷۰۵ خانوار در قالب ۱۹ ایل و سه طایفه مستقل با ۳۵۰۰۰۰ رأس دام در سراسر شهرستان پراکنده اند۰
۳-۱۲-۱-۳- بخش منابع آب
آب این شهرستان از طریق ۱۴۹۰ حلقه چاه عمیق و۴۶۵۰ چاه نیمه عمیق و ۴۵۰ رشته قنات و ۷۸۷دهنه چشمه تأمین می شود. میزان تخلیه سالیانه چاه های عمیق ۷۴۳٫۸۷۲میلیون متر مکعب و میزان تخلیه سالیانه چاه های نیمه عمیق ۴۱۷٫۳۸۹ میلیون متر مکعب می باشد همچنین میزان تخلیه سالیانه قنات ها ۷۷٫۳۸۹ میلیون متر مکعب و میزان تخلیه چشمه ها ۵۵٫۹۷ میلیون متر مکعب گزارش شده است. قابل ذکر است این شهرستان در خوزه آبرز جازموریان قرار گرفته است.
مهمترین سدهای مخزنی شهرستان سد مخزنی جیرفت می باشد این سد با اهداف تأمین آب کشاورزی و برق احداث گردیده استو ظرفیت نیروگاه آن ۲۸ مگاوات می باشد. اهداف احداث این سد، بهبود آبیاری ۱۱۰۰۰ هکتار از اراضی پایین دست و توسعه اراضی جدید به وسعت ۲٫۷ هزار هکتار می باشد.
این سد در محل تنگ نراب بر روی رودخانه هلیل احداث گردیده است.حجم آب تنظیم شده ۳۳۲ میلیون متر مکعب و ظرفیت آبگیری ۱۳۰٫۳ میلیون متر مکعب می باشد.شهرستان جیرفت دارای یک سد انحرافی تنظیمی می باشد که آبیاری ۶۷۰۰ هکتار اراضی پایین دست را تأمین می کند.
۳-۱۲-۱-۴- بخش صنعت و معدن
در راستای تحقق اهداف چشم انداز بلند مدت توسعه استان و جهت گیری های آمایش سرزمین ، توسعه صنعت و معدن به عنوان مهمترین مأموریت و وظیفه اصلی استان تعریف گردیده است. در شهرستان جیرفت ذخئر غنی مواد معدنی فلزی و غیر فلزی از قبیل معادن مس، کرومیت، مرمریت، طلا، تراورتن، آهن ، منیزیت و انواع معادن سنگ های ساختمانی در این شهرستان وجود دارد که بخشی از آنها فعال و بخش دیگری نیاز به فعال شدن دارد.
yle="box-sizing: inherit; width: 1104px;" width="531">
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-09-22] [ 02:16:00 ق.ظ ]
|